A hirtelen lezúdult eső okozott fennakadásokat több helyen is a kolozsvári közlekedésben

2023. május 24. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

A hirtelen lezúdult nagy mennyiségű eső okozott fennakadásokat a kolozsvári közlekedésben – derül ki a kolozsvári helyi sajtó tudósításaiból, illetve a különböző Facebookos megosztásokból.

„A Kisbács felé autózók úgy érezhetik maguk, mintha egy folyón úszó csónakban lennének” – kommentált a Nagy Lajos király /Corneliu Coposu úton tapasztalható körülményeket a Știri de Cluj.

Hasonló körülményeket tapasztalhattak az autósok Kolozsvár másik bejáratánál is a Fenesi úton, illetve a VIVO bevásárlóközpont parkolójában, amit egész egyszerűen „tengernek” neveznek. Ez utóbbihoz a katasztrófavédelem egységeinek is ki kellett szállnia, akik arról tájékoztatták az Agepres hírügynökséget, hogy négy autót rekedt a vízben, és összesen 10 ember kellett evakuáljanak.

Elsőfokú (sárga) árvízkészültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra.

A szakemberek szerint a szerdán 13 órakor hatályba lépett riasztás éjfélig érvényes. Ez idő alatt nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó, Iza, Túr, Szamos, Kraszna, Ér, Berettyó, Sebes-Körös, Fekete-Körös és Néra. A riasztás a következő megyéket érinti: Kolozs, Bihar, Szilágy, Máramaros, Arad, Krassó-Szörény és Szatmár.

A hidrológusok szerint a jelzett jelenségek nagyobb intenzitással következhetnek be szerda délután 4 és este 10 óra között egyes Máramaros, Szilágy és Bihar megyei folyóvizeken.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!