A hirtelen lezúdult eső okozott fennakadásokat több helyen is a kolozsvári közlekedésben

2023. május 24. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

A hirtelen lezúdult nagy mennyiségű eső okozott fennakadásokat a kolozsvári közlekedésben – derül ki a kolozsvári helyi sajtó tudósításaiból, illetve a különböző Facebookos megosztásokból.

„A Kisbács felé autózók úgy érezhetik maguk, mintha egy folyón úszó csónakban lennének” – kommentált a Nagy Lajos király /Corneliu Coposu úton tapasztalható körülményeket a Știri de Cluj.

Hasonló körülményeket tapasztalhattak az autósok Kolozsvár másik bejáratánál is a Fenesi úton, illetve a VIVO bevásárlóközpont parkolójában, amit egész egyszerűen „tengernek” neveznek. Ez utóbbihoz a katasztrófavédelem egységeinek is ki kellett szállnia, akik arról tájékoztatták az Agepres hírügynökséget, hogy négy autót rekedt a vízben, és összesen 10 ember kellett evakuáljanak.

Elsőfokú (sárga) árvízkészültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra.

A szakemberek szerint a szerdán 13 órakor hatályba lépett riasztás éjfélig érvényes. Ez idő alatt nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó, Iza, Túr, Szamos, Kraszna, Ér, Berettyó, Sebes-Körös, Fekete-Körös és Néra. A riasztás a következő megyéket érinti: Kolozs, Bihar, Szilágy, Máramaros, Arad, Krassó-Szörény és Szatmár.

A hidrológusok szerint a jelzett jelenségek nagyobb intenzitással következhetnek be szerda délután 4 és este 10 óra között egyes Máramaros, Szilágy és Bihar megyei folyóvizeken.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!