Elkészült Kolozs megye egyik legdrágább útja, nagyjából 1 millió euró volt kilométere

2023. május 18. – 11:10

Elkészült Kolozs megye egyik legdrágább útja, nagyjából 1 millió euró volt kilométere
Fotó: Kolozs Megyei Tanács

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült Kolozs megye eddigi legdrágább útja, amelynek kilométere nagyjából 1 millió euróba került – jelentették be a Kolozs Megyei Tanács illetékesei szerdán.

A Szabadság beszámolója szerint a köznyelvben csak az Erdélyi-szigethegység útjaként (Drumul Apuseni) ismert útszakasz – tulajdonképpen a DJ 764B és a DJ 108K jelzésű utak – felújítása még 2017-ben kezdődött el és 2023 elején fejezték be. A Kissebes községet a Bihar megyei Belényessel összekötő hegyi út Kolozs megyei szakaszának (nagyjából a Dregán vízgyűjtő tóig) hossza alig több mint 25 kilométer. A projekt részeként elvégzett építkezés a hivatalos tájékoztatás szerint 132 millió lejbe került, tehát kilométereként nagyjából 5 millió lejbe. A munkálatokat szinte teljes egészében európai alapokból finanszírozták. A Monitorul Cluj azt is megjegyzi, hogy ez volt a Kolozs Megyei Tanács második legdrágább projektje az Integrált Hulladékgazdálkodási Központ után.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnökének magyarázata szerint elsősorban a földrajzi adottságokkal magyarázható a magas ár. „Szinte mindenhol megerősített szalagkorlátokat kellett elhelyezni, sok helyen speciális hálók segítségével akadályozzák meg azt, hogy a kősziklák az úttestre hulljanak, hat hidat teljesen fel kellett újítani, a Sebes-Körös fölöttit pedig a nulláról felépíteni. Ugyanakkor buszmegállókat, parkolókat, pihenőhelyeket, járdákat kellett korszerűsíteni vagy kialakítani, támfalakat kellett megerősíteni vagy építeni” – részletezte a költségeket Vákár.

A Kolozs Megyei Tanács tájékoztatása szerint – a Vákár által említett 7 nagy híd mellett – a projekt keretében több mint 80 kisebb hidat kellett korszerűsíteni, 9,5 kilométernyi járdát, 7 buszmegállót, 5 parkolót és több mint 50 kereszteződést kellett kiépíteni. A szalagkorlát 10,6 kilométer hosszúságban húzódik az út mellett, és 7,2 kilométernyi támfal épült meg. Összesen 6 kilométer hosszan ültettek hárs és platán fákat az út mentén.

Az Erdélyi-szigethegység útjának másik, Bihar megyéhez tartozó fele júliusban készülhet el – nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar megyei tanács alelnöke a Bihoreanul nevű lapnak. Bihar megyében összesen 56 kilométer hosszú útszakaszt korszerűsítenek a projekt keretében. Ebből az első, a Kolozs megyei Nagysebes község és Bihar megyei Jádremete közötti 13 kilométeres szakasz már 2021-ben elkészült. A fennmaradó 43 kilométeres szakaszon Mălan elmondása szerint az útépítési munkálatok lényegében már befejeződtek, még néhány kisebb hidat kell véglegesíteni, illetve a koptatóréteget kell leönteni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!