Elkészült Kolozs megye egyik legdrágább útja, nagyjából 1 millió euró volt kilométere

2023. május 18. – 11:10

Elkészült Kolozs megye egyik legdrágább útja, nagyjából 1 millió euró volt kilométere
Fotó: Kolozs Megyei Tanács

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült Kolozs megye eddigi legdrágább útja, amelynek kilométere nagyjából 1 millió euróba került – jelentették be a Kolozs Megyei Tanács illetékesei szerdán.

A Szabadság beszámolója szerint a köznyelvben csak az Erdélyi-szigethegység útjaként (Drumul Apuseni) ismert útszakasz – tulajdonképpen a DJ 764B és a DJ 108K jelzésű utak – felújítása még 2017-ben kezdődött el és 2023 elején fejezték be. A Kissebes községet a Bihar megyei Belényessel összekötő hegyi út Kolozs megyei szakaszának (nagyjából a Dregán vízgyűjtő tóig) hossza alig több mint 25 kilométer. A projekt részeként elvégzett építkezés a hivatalos tájékoztatás szerint 132 millió lejbe került, tehát kilométereként nagyjából 5 millió lejbe. A munkálatokat szinte teljes egészében európai alapokból finanszírozták. A Monitorul Cluj azt is megjegyzi, hogy ez volt a Kolozs Megyei Tanács második legdrágább projektje az Integrált Hulladékgazdálkodási Központ után.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnökének magyarázata szerint elsősorban a földrajzi adottságokkal magyarázható a magas ár. „Szinte mindenhol megerősített szalagkorlátokat kellett elhelyezni, sok helyen speciális hálók segítségével akadályozzák meg azt, hogy a kősziklák az úttestre hulljanak, hat hidat teljesen fel kellett újítani, a Sebes-Körös fölöttit pedig a nulláról felépíteni. Ugyanakkor buszmegállókat, parkolókat, pihenőhelyeket, járdákat kellett korszerűsíteni vagy kialakítani, támfalakat kellett megerősíteni vagy építeni” – részletezte a költségeket Vákár.

A Kolozs Megyei Tanács tájékoztatása szerint – a Vákár által említett 7 nagy híd mellett – a projekt keretében több mint 80 kisebb hidat kellett korszerűsíteni, 9,5 kilométernyi járdát, 7 buszmegállót, 5 parkolót és több mint 50 kereszteződést kellett kiépíteni. A szalagkorlát 10,6 kilométer hosszúságban húzódik az út mellett, és 7,2 kilométernyi támfal épült meg. Összesen 6 kilométer hosszan ültettek hárs és platán fákat az út mentén.

Az Erdélyi-szigethegység útjának másik, Bihar megyéhez tartozó fele júliusban készülhet el – nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar megyei tanács alelnöke a Bihoreanul nevű lapnak. Bihar megyében összesen 56 kilométer hosszú útszakaszt korszerűsítenek a projekt keretében. Ebből az első, a Kolozs megyei Nagysebes község és Bihar megyei Jádremete közötti 13 kilométeres szakasz már 2021-ben elkészült. A fennmaradó 43 kilométeres szakaszon Mălan elmondása szerint az útépítési munkálatok lényegében már befejeződtek, még néhány kisebb hidat kell véglegesíteni, illetve a koptatóréteget kell leönteni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!