Bepereli a Declic a kormányt az alacsony minimálbér miatt

2023. május 18. – 15:11

Bepereli a Declic a kormányt az alacsony minimálbér miatt
A Declic a minimálbér növeléséért tüntet – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Perbe hívja a Declic Közösség a kormányt – írja az Agerpres. A civil szervezet így próbálja elérni, hogy vonják vissza az 1838 lejes minimálbért megszabó kormányhatározatot; ezt az összeget ugyanis szerintük nem igazították a tisztességes megélhetéshez szükséges minimális fogyasztói kosárhoz.

A Declic csütörtöki közleménye szerint a keresetet pénteken, május 19-én 11 órakor nyújtják be a Kolozs megyei ítélőtáblához. „A Declic konkrétan azt kéri a bíráktól, hogy a kormányt kényszerítsék a törvény betartására, és arra, hogy a minimálbért igazítsa a tisztességes megélhetéshez szükséges minimális fogyasztói kosár értékéhez” – írják.

A szervezet közölte: bírósági úton támadja meg a 2022. december 8-i, 1447-es számú kormányhatározatot, amely havi 1863 lejben szabja meg a minimálbért.

A Declic szerint több mint másfélmillió román állampolgár él a „létminimum határán, mindössze havi 1863 lejből”.

„Nem hagyhatjuk ezeket az embereket cserben, amikor a havi minimálbérnek majdnem a duplájára, nettó 3273 lejre kellene emelkednie” – nyilatkozta Anduţa Karetsou, a Declic egyik aktivistája.

A szervezet felsorolja, milyen rendszeres szükségletek fedezését jelenti a „tisztességes megélhetéshez szükséges minimális fogyasztói kosár”. Ide tartozik az élelmiszer, közlekedés, ruházat, személyes higiénia, oktatás, egészség, valamint az előre nem látható kiadások fedezése.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!