Elvérzett egy 42 éves nő, aki úgy döntött, hogy az interneten talált bába segítségével otthon szeretne szülni

2023. május 17. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

Elvérzett egy 42 éves Piatra Neamţ-i nő, aki úgy döntött, hogy egy interneten talált bába segítségével inkább otthon szüli meg a gyerekét, és nem megy kórházba – írja a G4Media.

A nőt május 15-én, hétfőn más sokkos állapotban, intubálva szállították a Piatra Neamţ-i megyei kórházba. A 42 éves nőnek az első terhessége volt, mivel sclerosis multiplexben és trombofíliában is szenvedett, több orvos is császármetszést javasolt számára. „A nő a Facebookon talált egy ápolónőt, akinek bába végzettsége van, és aki vállalta, hogy segít az otthonában megszülni a gyerekét. A méhlepény idő előtti leválása utána súlyosan vérezni kezdett. A mentőszolgálatot túl későn hívták. (…) A kórházban egy nőgyógyászból, aneszteziológusból, sebészből, neurológusból és kardiológusból álló multidiszciplináris csapat küzdött a megmentéséért, de a beteg végül meghalt” – mondta Mircea Onofriescu, iași-i Cuza Vodă Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Kórház orvosa, aki azt is kijelentette, hogy Romániában illegálisnak számít az önkéntes és szándékos otthonszülés bábák közreműködésével.

„Az interneten vagy a különböző közösségi oldalakon közzétett felhívások, amelyek az otthonszüléshez ígérnek segítséget, nagy veszélyt jelentenek, és nagyon súlyos tragédiákhoz vezethetnek. Az otthonszülést néhány európai országban szabályozzák és gyakorolják, de ott más infrastrukturális és logisztikai körülmények vannak. Belgiumban és Hollandiában vannak olyan szakemberek, akik a biztosítótársaságok és az állami egészségügyi szolgálatok által elismert bizonyítvánnyal rendelkeznek, hogy segíthetik az otthonszülést. Ha szükséges, ők riasztják a mentőszolgálatot, és így pillanatokon belül egy erre a célra kijelölt mentőautó biztosítani tudja az adott terhes nő beszállítását a legközelebbi egészségügyi egységbe. Ez egy nagyon jól felépített szervezeti és tervezési rendszer” – magyarázta Mircea Onofriescu. Az orvos szerint ez a második ilyen eset az elmúlt időszakban.

Romániában a szülés nagy mértékben medikalizált: Bukarestben például elérte a 80-85%-ot a császármetszések aránya, de a kézdivásárhelyi anyák fele is császárral szül. Nagyon sok anya számol be traumatikus tapasztalatokról, amit a szülés előtt, közben és után szereznek, például azzal, hogy nem választhatják meg a vajúdási és kitolási pozíciójuk. Az állami szülészeteken pedig a gyerekek nem részesülhetnek az egészséges életkezdet lehetőségében, például nem biztosított számukra az aranyóra, az újszülött és anyja zavartalan és közvetlen bőrkontaktusát lehetővé tévő gyakorlata, ami már a nemzetközi ajánlások szerint is elengedhetetlenül fontos, és kulcsszereppel bír a szoptatás és az anya-gyermek egymásrahangolódás megalapozásában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!