Meghatározták az EP-választás időpontját

2023. május 17. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Június 6. és 9. között kell megtartani a 2024-es európai parlamenti választásokat az Európai Unió tagállamaiban. Az időpontról az uniós nagykövetek döntöttek. Tekintettel arra, hogy a román törvények szerint csak vasárnap lehet választásokat tartani, így már biztos, hogy június 9-én lesz a voksolás. Magyarországon is június 9-én lesznek a választások, ott ezt az önkormányzati választásokkal is összevonták.

Romániában jövőre négy választást is tartanak, ezek közül az EP-választás lesz az első. Ezen kívül önkormányzati-, parlamenti- és elnökválasztás is tartanak. A koalíció szintjén tárgyaltak két szavazási kör esetleges összevonásáról is, de még nincs végleges döntés a kérdésben.

Legutóbb 2019. május 26-én voltak EP-választások Romániában, akkor 32 képviselői mandátumot osztottak szét a legalább 5 százalékot elérő pártok között. Akkor a PNL 10, a PSD 8, az USR-PLUS 8, a PRO Románia, a PMP és az RMDSZ 2-2 mandátumot szerzet. Az RMDSZ színeiben Vincze Loránt és Winkler Gyula szerzett mandátumot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!