Elévülés miatt csökkentette a bíróság a Colectiv-per egyik elítéltjének a büntetését

2023. május 17. – 15:28

Elévülés miatt csökkentette a bíróság a Colectiv-per egyik elítéltjének a büntetését
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc évről hat és fél évre csökkentette szerdán a bukaresti ítélőtábla Costin Mincu, a Colectiv klub egyik tulajdonosának büntetését, mivel két bűncselekmény elévült.

A bírák ezzel helyt adtak a vádlott semmisségi folyamodványának, amelyet a 2022 májusában hozott jogerős ítélet ellen nyújtott be. A szerdai döntés értelmében a vádiratban szereplő bűncselekmények közül kettő – a gondatlanságból elkövetett testi sértés és a munkavédelmi szabályok megsértése – elévült. Következésképpen törölték a két bűncselekmény miatt kiszabott börtönbüntetést.

A Colectiv tulajdonosa a bűncselekmények elévüléséről szóló alkotmánybírósági döntésnek köszönheti börtönbüntetése lerövidülését.

Costin Mincunak le kell töltenie a gondatlanságból elkövetett emberölésért jogerősen kiszabott 6 év és 6 hónapos börtönbüntetését; erről újabb végrehajtási parancsot adott ki az ítélőtábla. Az ítélet jogerős.

A Colectiv-ügy többi elítéltje is – Cristian Popescu-Piedone volt fővárosi negyedik kerületi polgármester, a Colectiv-klub másik két tulajdonosa és két tűzoltó – szintén semmisségi folyamodvánnyal próbálják elérni büntetésük enyhítését. Ügyükben június 14-én dönt a bíróság.

Az ítélőtábla 2022. május 12-én mondta ki a jogerős ítéleteket a Colectiv-perben. Cristian Popescu-Piedone 4 évet, Paul Gancea, a Colectiv egyik tulajdonosa 6 év és 4 hónapot, Costin Mincu (szintén Colectiv-tulajdonos) 8 év börtönt, Alin George Anastasescu (a harmadik Colectiv-tulajdonos) 11 év és 8 hónap börtönt, George Matei és Antonina Radu tűzoltók 8 év és 8 hónap börtönt, Viorel Zaharia és Marian Moise pirotechnikusok egyenként 6 év és 10 hónapot, Cristian Niţă, a pirotechnikai cég igazgatója 2 év és 6 hónap felfüggesztettet kapott.

Antonina Radu az ítélet kimondása előtt a Moldovai Köztársaságba szökött, a román hatóságok kérték a kiadatását, eddig sikertelenül. A letöltendő szabadságvesztésre ítélt többi vádlott jelenleg börtönben van.

A fővárosi Colectiv klubban 2015. október 30-a éjszakáján, egy koncert közben ütött ki a tűz, amelynek következtében 64 ember vesztette életét és több százan megsérültek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!