Elévülés miatt csökkentette a bíróság a Colectiv-per egyik elítéltjének a büntetését

2023. május 17. – 15:28

Elévülés miatt csökkentette a bíróság a Colectiv-per egyik elítéltjének a büntetését
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc évről hat és fél évre csökkentette szerdán a bukaresti ítélőtábla Costin Mincu, a Colectiv klub egyik tulajdonosának büntetését, mivel két bűncselekmény elévült.

A bírák ezzel helyt adtak a vádlott semmisségi folyamodványának, amelyet a 2022 májusában hozott jogerős ítélet ellen nyújtott be. A szerdai döntés értelmében a vádiratban szereplő bűncselekmények közül kettő – a gondatlanságból elkövetett testi sértés és a munkavédelmi szabályok megsértése – elévült. Következésképpen törölték a két bűncselekmény miatt kiszabott börtönbüntetést.

A Colectiv tulajdonosa a bűncselekmények elévüléséről szóló alkotmánybírósági döntésnek köszönheti börtönbüntetése lerövidülését.

Costin Mincunak le kell töltenie a gondatlanságból elkövetett emberölésért jogerősen kiszabott 6 év és 6 hónapos börtönbüntetését; erről újabb végrehajtási parancsot adott ki az ítélőtábla. Az ítélet jogerős.

A Colectiv-ügy többi elítéltje is – Cristian Popescu-Piedone volt fővárosi negyedik kerületi polgármester, a Colectiv-klub másik két tulajdonosa és két tűzoltó – szintén semmisségi folyamodvánnyal próbálják elérni büntetésük enyhítését. Ügyükben június 14-én dönt a bíróság.

Az ítélőtábla 2022. május 12-én mondta ki a jogerős ítéleteket a Colectiv-perben. Cristian Popescu-Piedone 4 évet, Paul Gancea, a Colectiv egyik tulajdonosa 6 év és 4 hónapot, Costin Mincu (szintén Colectiv-tulajdonos) 8 év börtönt, Alin George Anastasescu (a harmadik Colectiv-tulajdonos) 11 év és 8 hónap börtönt, George Matei és Antonina Radu tűzoltók 8 év és 8 hónap börtönt, Viorel Zaharia és Marian Moise pirotechnikusok egyenként 6 év és 10 hónapot, Cristian Niţă, a pirotechnikai cég igazgatója 2 év és 6 hónap felfüggesztettet kapott.

Antonina Radu az ítélet kimondása előtt a Moldovai Köztársaságba szökött, a román hatóságok kérték a kiadatását, eddig sikertelenül. A letöltendő szabadságvesztésre ítélt többi vádlott jelenleg börtönben van.

A fővárosi Colectiv klubban 2015. október 30-a éjszakáján, egy koncert közben ütött ki a tűz, amelynek következtében 64 ember vesztette életét és több százan megsérültek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!