A repülőjegy ára határozza meg leginkább, hogy hol nyaralnak a romániaiak

2023. május 17. – 12:53

A repülőjegy ára határozza meg leginkább, hogy hol nyaralnak a romániaiak
Strandolók a dél-olaszországi Amalfi környékén – Fotó: Tiziana Fabi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak közel 80 százaléka európai országokba készül idén nyáron, és több mint felük legfeljebb 300 eurót hajlandó repülőjegyre költeni – derül ki a vola.ro online felmérésének szerdán közzétett eredményeiből.

A turisztikai ügynökség közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek fele tudja már, hogy hol fog nyaralni, de még nem vette meg a repülőjegyet; 78 százalékuk valamelyik európai országba készül, 9,1 százalékuk Európán kívüli desztinációt (Dubai, Izrael stb.) választott, 7,3 százalék Romániában tölti a nyári szabadságát, míg 5,6 százalékuk egy egzotikus országot (Zanzibár, Mexikó stb.) keres fel.

Repülőjegyre a romániaiak több mint fele, 53 százaléka 100 és 300 euró közötti, 36 százaléka 100 euró alatti összeget költene. Egyébként az elsöprő többség, a megkérdezettek 88,7 százaléka repülővel utazna nyaralni.

A romániaiak közel kétharmada (64,5 százalék) a következő három hónapban, 28,2 százaléka a következő 3-6 hónapban, 7 százaléka pedig a következő 6-9 hónapban készül vakációzni. Kevesebb mint egyharmaduk (30,6 százalék) még semmit sem tervezett, míg 17,2 százalékuk már megtervezte és ki is fizette a teljes nyaralását.

A felmérésből kiderül az is, hogy a romániaiak 60,2 százaléka több mint egy hónappal korábban foglalja le nyaralását. Több mint felük (56,7 százalék) ezt szállásfoglalási weboldalakon teszi meg, 30,1 százalék közvetlenül a szolgáltatónál (hotel, légitársaság), 13,2 százalék pedig utazási tanácsadóhoz vagy turisztikai ügynökséghez fordul.

A közvélemény-kutatás szerint a romániaiak az úticéljuk kiválasztásakor a következő kritériumokat veszik figyelembe: jussanak hozzá olcsó repülőjegyhez (44,6 százalék), olyan helyszínen nyaraljanak, ahol még nem voltak (38,4 százalék), jussanak el gyorsan, közvetlen repülőjárattal a desztinációhoz (16,4).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!