A repülőjegy ára határozza meg leginkább, hogy hol nyaralnak a romániaiak

2023. május 17. – 12:53

A repülőjegy ára határozza meg leginkább, hogy hol nyaralnak a romániaiak
Strandolók a dél-olaszországi Amalfi környékén – Fotó: Tiziana Fabi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak közel 80 százaléka európai országokba készül idén nyáron, és több mint felük legfeljebb 300 eurót hajlandó repülőjegyre költeni – derül ki a vola.ro online felmérésének szerdán közzétett eredményeiből.

A turisztikai ügynökség közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek fele tudja már, hogy hol fog nyaralni, de még nem vette meg a repülőjegyet; 78 százalékuk valamelyik európai országba készül, 9,1 százalékuk Európán kívüli desztinációt (Dubai, Izrael stb.) választott, 7,3 százalék Romániában tölti a nyári szabadságát, míg 5,6 százalékuk egy egzotikus országot (Zanzibár, Mexikó stb.) keres fel.

Repülőjegyre a romániaiak több mint fele, 53 százaléka 100 és 300 euró közötti, 36 százaléka 100 euró alatti összeget költene. Egyébként az elsöprő többség, a megkérdezettek 88,7 százaléka repülővel utazna nyaralni.

A romániaiak közel kétharmada (64,5 százalék) a következő három hónapban, 28,2 százaléka a következő 3-6 hónapban, 7 százaléka pedig a következő 6-9 hónapban készül vakációzni. Kevesebb mint egyharmaduk (30,6 százalék) még semmit sem tervezett, míg 17,2 százalékuk már megtervezte és ki is fizette a teljes nyaralását.

A felmérésből kiderül az is, hogy a romániaiak 60,2 százaléka több mint egy hónappal korábban foglalja le nyaralását. Több mint felük (56,7 százalék) ezt szállásfoglalási weboldalakon teszi meg, 30,1 százalék közvetlenül a szolgáltatónál (hotel, légitársaság), 13,2 százalék pedig utazási tanácsadóhoz vagy turisztikai ügynökséghez fordul.

A közvélemény-kutatás szerint a romániaiak az úticéljuk kiválasztásakor a következő kritériumokat veszik figyelembe: jussanak hozzá olcsó repülőjegyhez (44,6 százalék), olyan helyszínen nyaraljanak, ahol még nem voltak (38,4 százalék), jussanak el gyorsan, közvetlen repülőjárattal a desztinációhoz (16,4).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!