Ciucă: A kommunizmus okozta sebeket soha nem lehet teljesen begyógyítani

2023. május 14. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

A kommunizmus okozta sebeket soha nem lehet teljesen begyógyítani, a mi kötelességünk pedig ápolni a demokratikus értékek és a történelmi igazság iránti tiszteletet, és erre nevelni a fiatal nemzedékeket – írta a kommunista börtönök mártírjainak emléknapja alkalmából megfogalmazott vasárnapi üzenetében a kormányfő.

Nicolae Ciucă emlékeztetett arra, hogy hetvenöt évvel ezelőtt, 1948. május 14-én az akkori hatóságok több mint 10 ezer ellenzéki fiatalt tartóztattak le és ítéltek később börtönbüntetésre, amit „borzalmak hosszú sora” követett. Románia majdnem fél évszázadon át a totalitarizmus sötét árnyékában élt, a demokrácia minden bástyáját sorra lerombolták.

„A törvénytelen és bűnös kommunista rendszer a terrorra, a bűncselekményekre, a visszaélésekre, az alapvető jogok és szabadságjogok szisztematikus megsértésére alapozta a hatalmát, és förtelmes eszközöket fejlesztett ki a túlélésére. A megpróbáltatások sora 1989 decemberében vérontással ért véget, amikor a szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelem győzelmet aratott” – idézte fel a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă üzenetében hangsúlyozta: a kormány szilárdan elkötelezett az emlékezés politikájának előmozdítása, a közelmúlt őszinte feldolgozása és a demokratikus társadalmat aláásó nézetek elleni küzdelem mellett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!