A PSD minden választáson 30 százalékos női kvótát írna elő

2023. május 9. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva

30 százalékos női kvótát írna elő minden választásra a Szociáldemokrata Párt – írja az Agerpres Marcel Ciolacu pártelnök közlésére hivatkozva.

A PSD vezetője a Facebookon osztotta meg, hogy kedden a párt összes női képviselőjével és szenátorával együtt ő is aláírta azt a kezdeményezést, amely megszabná, hogy minden típusú választáson a jelöltlista minimum 30 százalékát női jelöltek tegyék ki. A módosítás azt törvénytervezetet egészíti ki, amely 30 százalékos női kvótát írna elő a helyhatósági választásokra és az állami vállalatok igazgatótanácsába.

Marcel Ciolacu úgy vélekedett, Romániának minden államhatalmi szinten szüksége van a nők szakértelmére.

„Kiemelten köszönöm Gabriela Firea asszonynak azt a kitartást és energiát, amellyel a romániai nők és gyermekes családok érdekét szolgáló közpolitikákat népszerűsíti” – írta a PSD elnöke.

Nem ez az első eset, hogy úgynevezett női kvótát javasolnak, korábban is volt egy-egy PNL-s javaslat, amely 30 százalékos nemi küszöb bevezetését javasolta a parlamenti, illetve a helyhatósági választásokon, de mindkettő elbukott az évek során. Egyébként Marcel Ciolacu is a javaslat elutasítása mellett szavazott, amikor tavaly a helyhatósági választásokon bevezetendő nemi kvótáról szavaztak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!