Belügyminiszter: Romániában úgy 70 ezren birtokolnak legálisan lőfegyvert, többségük vadászpuska

2023. május 6. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Lucian Bode belügyminiszter szerint Románia biztonságos ország, nem merül fel, hogy olyan fegyveres incidens forduljon elő, amelyből múlt héten a szomszédos Szerbiában kettő is történt. A tárcavezető pénteken a Digi24 televízióban vont párhuzamot a két ország között a tragikus események után.

Szerbiában a legnagyobb az ezer főre eső fegyverek száma Európában, ami hozzájárulhatott a lövöldözések bekövetkezéséhez, mondta Bode. A belügyminiszter szerint Romániában 70 ezer körül van azoknak a száma, akik legálisan birtokolnak lőfegyvert, ezekhez pedig még hozzáadódnak a honvédelmi és biztonsági rendszer alkalmazottai, akik szolgálati fegyverrel rendelkeznek. „Nem mondhatjuk, hogy Romániában nagyon nagy a lőfegyverek száma, a többségük vadászfegyver. A fegyvertulajdonosokat rendszeresen ellenőrzik” – fogalmazott a miniszter.

Bode azt is felvetette, hogy a szerbiai lakosság a délszláv háború miatt birtokol több fegyvert, és elképzelhető, hogy ugyanez lesz a helyzet Ukrajnában is, ha vége lesz a háborúnak, mert nagyon sok fegyver juthatott a lakossághoz nyilvántartás nélkül.

Románia biztonságos ország, hangsúlyozta a belügyminiszter, kijelentését pedig egy friss statiszikai adattal támasztotta alá, amely öt romániai várost – Kolozsvárt, Temesvárt, Brassót, Iași-t és Bukarestet – a világ száz legbiztonságosabb települése közé sorol.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!