80 millió euróból fejlesztenék a kezdetleges romániai otthoni idősápolást

2023. május 6. – 19:12

Másolás

Vágólapra másolva

Közvitára bocsátotta az európai beruházások minisztériuma az időseknek nyújtott szociális szolgáltatásokat támogató program pályázati útmutatóját. A program keretében európai uniós alapokból 80 millió eurót fordítanának ilyen szolgáltatásokra, írja a tárca közleménye alapján a News.ro.

Először támogatnának Romániában olyan szolgáltatásokat, amelyek segítenek megőrizni az idősek függetlenségét és életminőségét, azt, hogy továbbra is a közösségükben élhessenek és aktívan részt vehessenek a társadalmi életben, közölték. „Az otthoni ápolási szolgáltatásokra gondolunk, az étkezéstől a higiéniáig, illetve az orvosi ellátásra és a terápiás szolgáltatásokra” – idézte Marcel Boloş minisztert a közlemény. A szolgáltatásokban a 65 év feletti, sérülékeny helyzetű romániaiak részesülhetnek.

Jelenleg a romániai idősgondozási szolgáltatások 12 500 embert szolgálnak ki, ami az ilyen jellegű támogatásra szorulók mindössze 1,3 százalékát jelenti, hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Csak 259 engedéllyel rendelkező otthoni idősápolási szolgáltatás működik az országban, ezek közül csak 86 vidéki, az idősotthonokban pedig nincs elegendő hely, emlékeztet a közlemény.

Családi támogatás nélkül az idős személyekre szegénység és elszigeteltség vár. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2020-ban 3,66 millió 65 év feletti lakos élt, becslések szerint pedig mintegy 963 ezren segítségre szorulnának az mindennapi teendőik elvégzéséhez.

A program keretében új szociális lakások építését és már létező szociális lakások helyreállítását, a sérülékeny kategóriába tartozó – alacsony jövedelmű, hozzátartozók nélkül élő – idősek lakhatási körülményeinek javítását, nappali központok korszerűsítését, otthoni betegápolási és háztartásvezetési szolgáltatásokat, orvosi ellátást, tanácsadást támogatnának, és a forrásokra az állami és a magánszféra szociális szolgáltatást nyújtó szervezetei pályázhatnak, a helyi önkormányzatokkal együttműködésben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!