80 millió euróból fejlesztenék a kezdetleges romániai otthoni idősápolást

2023. május 6. – 19:12

Másolás

Vágólapra másolva

Közvitára bocsátotta az európai beruházások minisztériuma az időseknek nyújtott szociális szolgáltatásokat támogató program pályázati útmutatóját. A program keretében európai uniós alapokból 80 millió eurót fordítanának ilyen szolgáltatásokra, írja a tárca közleménye alapján a News.ro.

Először támogatnának Romániában olyan szolgáltatásokat, amelyek segítenek megőrizni az idősek függetlenségét és életminőségét, azt, hogy továbbra is a közösségükben élhessenek és aktívan részt vehessenek a társadalmi életben, közölték. „Az otthoni ápolási szolgáltatásokra gondolunk, az étkezéstől a higiéniáig, illetve az orvosi ellátásra és a terápiás szolgáltatásokra” – idézte Marcel Boloş minisztert a közlemény. A szolgáltatásokban a 65 év feletti, sérülékeny helyzetű romániaiak részesülhetnek.

Jelenleg a romániai idősgondozási szolgáltatások 12 500 embert szolgálnak ki, ami az ilyen jellegű támogatásra szorulók mindössze 1,3 százalékát jelenti, hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Csak 259 engedéllyel rendelkező otthoni idősápolási szolgáltatás működik az országban, ezek közül csak 86 vidéki, az idősotthonokban pedig nincs elegendő hely, emlékeztet a közlemény.

Családi támogatás nélkül az idős személyekre szegénység és elszigeteltség vár. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2020-ban 3,66 millió 65 év feletti lakos élt, becslések szerint pedig mintegy 963 ezren segítségre szorulnának az mindennapi teendőik elvégzéséhez.

A program keretében új szociális lakások építését és már létező szociális lakások helyreállítását, a sérülékeny kategóriába tartozó – alacsony jövedelmű, hozzátartozók nélkül élő – idősek lakhatási körülményeinek javítását, nappali központok korszerűsítését, otthoni betegápolási és háztartásvezetési szolgáltatásokat, orvosi ellátást, tanácsadást támogatnának, és a forrásokra az állami és a magánszféra szociális szolgáltatást nyújtó szervezetei pályázhatnak, a helyi önkormányzatokkal együttműködésben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!