A romániaiak harmada támogatná csak az ország egyesülését Moldovával

2023. május 4. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak csupán harmada gondolja úgy, hogy a valamikor a jövőben Romániának egyesülnie kellene a Moldovai Köztársasággal, 54 százalékuk nem ért egyet az egyesüléssel, 13 százalékuk pedig nem tudja megítélni, vagy nem válaszol – derül ki az Avangarde közvélemény-kutató felméréséből. A felmérés szerint, ha holnap tartanának a szavazást a Moldovai Köztársasággal való egyesülésről, akkor a felmérés szerint a romániaiak 31 százalék támogatná az egyesülést, 50 százalék ellenezné, 19 százalék pedig bizonytalan. A megérkezettek 41 százaléka véli úgy, hogy Moldovát sürgősen fel kellene venni az EU-ba, 30 százalékuk pedig ellenzi ezt. Az ország esetleg NATO-tagságával kapcsolatban kevésbé támogatók a romániaiak, 31 százalékuk gondolja, hogy ennek sürgősen meg kellene történnie, míg 40 százalékuk szerint ennek ellenkezője a helyzet – írja a Digi24.

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy egy esetleges Moldova elleni orosz agresszió esetében, Romániának hogyan kellene viselkednie. A megkérdezettek 29 százaléka ért egyet azzal, hogy az országnak csapatokat is kellene küldenie, 56 százalékuk viszont ellenzi ezt a felvetést. Annak már sokkal magasabb a támogatottsága, hogy Románia hadi technikával támogassa a keleti szomszédját: 48 százalékuk ért egyet ezzel, 35 százalékuk ellenzi, 17 százalék pedig azt mondta, ezt nem tudja megítélni.

Maia Sandu moldvai elnökről a megkérdezettek 40 százaléknak van jó vagy nagyon jó véleménye, 21 százalékának pedig rossz vagy nagyon rossz, míg 36 százalék nincs véleménye róla vagy nem tudja, hogy kiről van szó. Ugyanakkor 76 százalékuk szerint nem szeretné, ha Sandu indulna Románia elnöki tisztségéért.

Az Avangarde felmérése április végén készült telefonos módszerrel 850 ember megkérdezésével. A hibahatár 3,4 százalékos.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!