Klaus Iohannis is ott lesz III. Károly koronázásán

2023. május 4. – 13:31

Klaus Iohannis is ott lesz III. Károly koronázásán
Károly a Cotroceni-palotában 2022 májusában – Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő pénteken és szombaton Londonban tartózkodik, ahol részt vesz III. Károly király és Kamilla királyné koronázásán – írja az Agerpres.

Pénteken az államfő részt vesz azon a fogadáson, amelyet III. Károly király ad a Buckingham-palotában a delegációk vezetőinek. Szombaton pedig ott lesz Iohannis a koronázási szertartáson is a Westminster-apátságban.

Az AFP szerint 2000 vendég lesz III. Károly király koronázásán, jóval kevesebben, mint II. Erzsébet királynő 1953-as koronázásán, amikor a vendégek száma 8000 volt.

Nem csak Klaus Iohannis vesz részt Romániából a brit uralkodó koronázásán. A korábbi román királyi család is bejelentette a közösségi média felületeiken, hogy ők is jelen lesznek Londonban. A bejelentés szerint Margit és a férje, Radu mind a pénteki fogadáson, mind a szombati koronázáson ott lesz.

A királyi família – akik egyébként távoli rokonai Károlynak – a TVR egyik adását népszerűsítő posztjában azt emeli ki, hogy Károly az elmúlt húsz évben szinte évente járt Romániába magánlátogatáson, és szívesen hangsúlyozza, hogy erdélyi gyökerei vannak, „Rhédey Klaudia grófnő révén magától Vlad Țepeștől származik”. A Telex tényellenőrzésén egyébként nem ment át ez az információ.

Azt már korábban bejelentették, hogy Magyarországot Novák Katalin képviseli majd az eseményen.

A koronázás jó biznisznek tűnik a briteknek, elemzők több százmillió font pluszbevételt remélnek a brit gazdaságnak általa.

Az MTI összefoglalója szerint a hosszú koronázási hétvége harmadik napjára, május 8-ra, hétfőre a brit kormány soron kívüli munkaszünetet hirdetett, emellett pénteken, szombaton és vasárnap a törvényben előírt 23 óra helyett kivételes engedéllyel másnap hajnali 1 óráig tarthatnak nyitva a pubok, a bárok, a klubok és egyéb olyan vendéglátóhelyek, amelyeknek önálló italmérési engedélyük van. A koronázási rendezvények központi elemei közé tartozik a Nagy Koronázási Ebédek (Coronation Big Lunches) nevű hatalmas össznépi utcabálsorozat is, amelyet országszerte a helyi lakóközösségek szerveznek a koronázás másnapjára, várhatóan többmilliós részvétellel.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) átfogó előrejelzése szerint mindez 337 millió font pótlólagos bevételt jelent majd a turizmus és a vendéglátó ágazat számára. A ház szerint a pubok nyitvatartási idejének meghosszabbítása önmagában is „bármelyik hétvégén” jelentős többletjövedelmet jelentene, de a koronázás ünnepi eseménye várhatóan még tovább növeli a vendégek fogyasztási kedvét, ugyanúgy, ahogy egyéb nagy jelentőségű események, például a legutóbbi labdarúgó-világbajnokság idején is történt.

A CEBR londoni elemzői mindezt egybevetve azzal számolnak, hogy a két órával hosszabb nyitva tartás és a koronázás különleges eseménye együtt 104 millió font (44 milliárd forint) pluszbevételt hoz a vendéglátó szakmának a hosszú hétvégén. A cég szerint a hetven év óta első koronázás nagy kedvezményezettje lesz a turizmus is, mivel az egyedülálló esemény a világ minden zugából látogatókat vonz Nagy-Britanniába. A CEBR számításai szerint a koronázásra érkező amerikai turisták fogyasztása önmagában 44 millió font többletbevételt hoz. Feltételezve, hogy a világ más országaiból érkezők ugyanakkora érdeklődést tanúsítanak majd a koronázás iránt, mint az amerikaiak, a turisztikai ágazat teljes többletbevétele elérheti a 233 millió fontot – áll a CEBR hétfőn ismertetett előrejelzésében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!