Die Presse: Románia válaszlépésre készül Ausztria ellen a schengeni csatlakozás vétója miatt

2023. május 4. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Die Presse című vezető osztrák napilap szerint a bukaresti kormány nemzetközi szintű válaszlépésre készül amiatt, hogy Ausztria megvétózta Románia schengeni csatlakozását. Diplomácia forrásokra hivatkozva azt írják, ha hamarosan nem születik megállapodás a csatlakozásról, akkor Románia ellentámadásba lendülhet Ausztria ellen az EBESZ-ben, illetve a NATO Partnerség a Békéért szervezetben – írja a G4Media.

A lap szerint az EBESZ súlyos vezetési problémákkal küzd, ugyanis Oroszország ellenzi, hogy 2024-ben Észtország vegye át – egy rotációs elv szerint – a most Észak-Macedónia által betöltött elnöki tisztséget. A Kremlnek nem tetszik, hogy az észtek Ukrajnát támogatják. Mivel az EBESZ döntéshozatala egyhangú, Oroszország tiltakozásával az 57 tagú szervezet megbénulna. Az EBESZ székhelyének is otthont adó Ausztria azt fontolgatja, hogy átveszi az elnökséget. A javaslat egyelőre nem hivatalos, hiszen Észtország jelölése még érvényben van, de ha hivatalos lesz, akkor az összes tagállam, köztük Románia szavazatára is szükség lesz. Románia januárban vette át az EBESZ Biztonsági Bizottságának elnöki tisztségét, és 2023 végéig tölti be azt. Románia másik befolyása a NATO-ban van, ahol megakadályozhatja Ausztria részvételét a NATO Partnerség a Békéért programjaiban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!