Már a parlamentben az ország közigazgatási átszervezésének kérdése, 12 megyét javasolnak

2023. május 4. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

Egy volt USR-s képviselő, Tudor Benga szerdán benyújtott egy, az ország közigazgatási átszervezéséről szóló törvényjavaslatot, ami 12 megyét határoz meg, a városok minimum lakosságszámát 10 ezer főben, míg a községekét minimum 5 ezer főben határozza meg, írja a G4Media.

„Ma a közigazgatási reformról szóló törvénytervezetet terjesztettem be a törvényhozásba, egy olyan elképzelést, amely ennek a rendkívül kényes témának három központi pontját tartalmazza: a megyék összevonását, a községek és városok lakosságszámának minimális küszöbértékét, valamint a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést azokon a településeken, ahol a községeket összevonnák” – írta Tudor Benga a Facebook-oldalán. A politikus szerint ez egy olyan érzékeny téma, amely elől nagyjából mindenki menekül, „különösen a PSD-PNL-RMDSZ koalíció”. Állítása szerint pont ezért érezte fontosnak bevinni a parlamentbe.

A képviselő a közigazgatási átszervezés szükségességét a költségek csökkentésével, az EU-s források felhasználásnak hatékonyabbá tételével, illetve olyan települések szükségességének a kialakításával indokolják, amelyek képesek az önfenntartásra és a minőségi közszolgáltatásra.

A politikus azt állítja, hogy olyan elképzelést javasolt a megyék összevonásáról, amely tiszteletben tartja az ország tíz nagy történelmi régiójának a hagyományos identitását, de a mai Románia emberi, gazdasági és logisztikai áramlását is. Ez konkréten azt jelenti – legalábbis a mellékelt ábra szerint – hogy Hargita, Kovászna és Maros megye még véletlenül sem lenne egy régió. Kovászna és Hargita megyét úgy tűnik, Brassó központtal képzeli, míg Maros megyét Beszterce-Naszód, Szilágy és Kolozs megyékkel egyesítenék, valószínűleg Kolozsvár központtal.

A Román Kereskedelmi és Iparkamara javaslata nyomán hetek óta téma az ország közigazgatási átszervezése. A testület azt javasolta, hogy a megyék számát a mostani 41-ről csökkentsék 15-re, míg csak azok a települések minősüljenek községnek, amelyeknek legalább 5 ezer lakosuk van; városok esetében az alsó küszöbérték legyen 10 ezer lakos. A helyzetet kihasználva az AUR már egyszer már nekiment az RMDSZ-nek, mondván, akadályozza Románia közigazgatási átszervezését. Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője úgy válaszolt neki, hogy az RMDSZ sosem ellenezte Románia területi átszervezését, de azt alaposan elő kell készíteni.

Frissítés: Korábban tévesen azt állítottuk, hogy Tudor Benga USR-s politikus. Az igaz, hogy az Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben jutott be a parlamentbe, de 2022 júniusában kilépett a frakcióból, és azóta hivatalosan függetlenként politizál. A hibáért elnézést kérünk!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!