Tavaly kilenc megyében egyáltalán nem végeztek CNAS által támogatott mammográfiát

2023. május 2. – 21:17

Másolás

Vágólapra másolva

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint legalább 2,7 millió nő él Romániában, akik jogosultak lennének az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) által támogatott mammográfiára. Ehhez képest 2022-ben mindössze 96 ezer nő élt ezzel a lehetőséggel, de ennél sokkolóbb adat, hogy az ország kilenc megyéjében egyáltalán nem regisztráltak állami támogatású vizsgálatot, egy székelyföldi megyében pedig mindössze egyetlen eset szerepel a nyilvántartásban – hívta fel a figyelmet a PressOne.

A mammográfia a mellek speciális röntgenvizsgálata, ami kiemelt szerepet játszik a mellrák korai felismerésében. Ez az eljárás képes kimutatni akár a fél centiméter átmérőjű, korai daganatos elváltozást is. Az orvosok általában 40 éves kortól javasolják, fiatalabb nők esetében egyszerű ultrahangos vizsgálatot végeznek, ha azt szükségesnek tartják a szakemberek.

Az Európai Unió 50 és 69 év közötti női lakosságának 66%-a végez évente mammográfiás szűrést. Ez az arány a romániai számokra vetítve azt jelenti, hogy legalább 1,6 millió nő kellene évente a vizsgálatot igényelje, ehhez képest 2022-ben 96 ezer személynek jutott ingyenes, az egészségügyi pénztár által támogatott röntgenezés.

A PressOne által begyűjtott adatok azt mutatják, hogy milyen aránytalanul férnek hozzá a CNAS által támogatott szolgáltatáshoz az ország különböző pontjain: Bukarestben és még 9 megyében kétszer annyi mammográfiás vizsgálatot végeztek 2022-ben, mint az ország többi részén. Ilyen szempontból az élen járó megyéknek számítanak Bukarest után Kolozs, Maros, Temes és Brassó.

Az ország kilenc megyéjében tavaly egyáltalán nem regisztráltak CNAS által támogatott vizsgálatot Beszterce-Naszód, Botoșani, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Suceava, Teleorman, Vâlcea és Vrancea megyékben. A listára majdnem felkerült Kovászna megye is, ahol a közölt információk szerint csupán egyetlen mammográfiát végeztek el.

Hogy mi az oka a mellrákszűrő vizsgálatok elhanyagolásának? A PressOne szerint több tényező játszik közre: a megfelelő felszerelés és személyzet hiányától kezdve, a legtöbb helyen csak fizetés ellenében végeznek ilyen vizsgálatot. Ezért történt például, hogy Suceava megyében 0 állami támogatott vizsgálat szerepel a nyilvántartásban, ugyanis a megyei kórház nem áll szerződésben ilyen röntgenvizsgálatok elvégzésére az egészségbiztosítási pénztárral. A Suceava megyei nők tehát Iași-ig kell utazzanak, hogy ingyenes vizsgálatban részesülhessenek.

Persze vannak pozitív példák is: a Suceava megyénél háromszor kisebb lakosú Szilágy megyében 2000 mammográfiás vizsgálatot végeztek az elmúlt évben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!