Alig került rá az aszfaltréteg a Brăila mellett épülő dunai függőhídra, egy részét újra kell önteni

2023. április 29. – 18:40

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem 20 nappal azután, hogy a közlekedési minisztérium egyik államtitkára autóval szelte át az átadásra váró, Brăila mellett épülő dunai függőhidat, megrepedt az aszfalt, ezért az építő egy résznél fel kell törje és újra kell öntse. A Digi24 hírtelevízió információi szerint nem kivitelezési hiba történt, hanem az építkezésben résztvevő egyik daru súlya alatt ment tönkre a friss réteg.

A gigaprojekt állapotáról, a bekötőutak építéséről nemrég osztott meg Youtube-csatornáján egy drónfelvételt a Pro Infrastruktúra Egyesület:

A híd átadását tavaly decemberre időzítette a kormányzat. Nicolae Ciucă miniszterelnök tavaly áprilisban utazott a helyszínre, ahol elmondta: késésben van a projekt, még 2021 decemberében kellett volna átadják a forgalomnak, de ígéretet kapott a kivitelezőtől, hogy már 2022 karácsonyára autók szelhetik át a hatalmas Duna-hidat.

A késés még tovább húzódott. A Pro Infrastruktúra Egyesület képviselői szerint most már közel áll az átadáshoz, reális esély van arra, hogy részben nyár végén átadhatják a forgalomnak. Az elmúlt hetekben aszfaltozták le (ezt kell most részben újra elvégezni a repedések miatt), de elkezdődött a védőfalak és a közúti jelzések kihelyezése is. A problémát az egyesület szakértői szerint inkább a bekötőutak építési ritmusa jelenti, ez jól kivehető a legrissebb felvételekből is.

A projekt kivitelezésére 2018 januárjában írtak alá szerződést, a munkálatok megkezdésére vonatkozó kormányhatározatot még abban az évben, februárban kiadták. A Pro Infrastruktúra Egyesület decemberi értékelése szerint 2021-ben viszonylag jól haladt a kivitelező, még ők maguk is optimisták voltak a határidő betartását illetően, ám 2022-ben több logisztikai probléma is felmerült, amelyek részben a szélsőséges időjárásnak is betudhatóak: például nyáron a hőség miatt csak éjszaka tudtak dolgozni a munkások. Ugyancsak problémát jelentett, hogy a kivitelező tavaly augusztustól „benyomta a féket” az összekötő utak építésénél.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!