Panaszt tett a diszkriminációellenes tanácsnál a nagykárolyi román ellentüntetés szervezőire a Székely Figyelő Alapítvány

2023. április 28. – 18:34

Másolás

Vágólapra másolva

Panaszt tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál az április 12-i nagykárolyi román ellentüntetés öt feltételezett szervezője ellen „az általuk elkövetett kihágások miatt” az Árus Zsolt által alapított Székely Figyelő Alapítvány, illetve petícióban szólítja fel a csendőrséget, hogy tegyék a dolgukat, s büntessék meg az ellentüntetés szervezőit és résztvevőit – írja Árus Zsolt az alapítvány tájékoztató oldalán. Emellett csoportos panaszt tett az ügyészségen az említett öt szervező ellen „bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekmények (fenyegetés, felbujtás és uszítás) miatt”.

A bejegyzés nem említi meg név szerint az ellentüntetés feltételezett szervezőt, csak utalást tesz a személyazonosságukra. Ugyanakkor azt írja, ha a csendőrség megtagadja a szervezők és a résztvevők megbírságolását, akkor bírósághoz fognak fordulni, illetve fontolóra fogják venni bűnvádi panasz benyújtását az illetékes rendőr- illetve csendőrparancsnok ellen hivatali visszaélés miatt.

„Ami idén április 12-én Nagykárolyban történt annak a román államnak a szégyene, amelyik arra hivatott intézményei révén nem hogy nem védi meg a magyar etnikumhoz tartozó állampolgárait a jogsértésektől, hanem azon intézményeket pont arra használja fel, hogy ama jogsértések elkövetését elősegítse, az elkövetőket pedig tisztára mossa. Ezt fényesen bizonyítja az, hogy ezidáig ebben az országban egyetlen magyarellenes uszítót se zártak börtönbe (miközben az ellenünk irányuló gyűlöletbeszéd valósággal elárasztja a nyilvános teret), sőt, még bár enyhe pénzbüntetéseket is csak elvétve rónak ki” – írják a tájékoztatásban, ahol részletesen is felsorolják, hogy szerintük hol nem jártak el jogszerűen a hatóságok, illetve milyen szabályokat sértettek meg az ellentűntetés szervezői.

Április 12-én avatták fel Kölcsey Ferencnek, a Himnusz költőjének Nagykároly felállított szobrát. Az eseményen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, illetve több másik RMDSZ-es politikus is. Az eseményen beszédet mondó Novák Katalin beszédét azonban alig lehetett hallani a román nacionalista tüntetők tiltakozása miatt. Az esemény végén megpróbálták le is köpni a köztársasági elnököt. A tüntetők, akik a Nemzet Útja (Calea Neamului) felhívására érkeztek a helyszínre, azt sérelmezték, hogy Novák Katalin köztársasági elnök, az esemény díszvendége „provokálja a románokat” azzal, hogy „egy magyar politikus” szobrát leplezi le Romániában.

Nem csak a nacionalista bekiabálások és rendzavarás miatt áll a bál a szobor körül, a Szatmárnémeti Kulturális Igazgatóság először megbírságolták az önkormányzatot, majd egyenesen az emlékmű lebontására szólították fel. Mindez arra vezethető vissza, hogy az önkormányzat állítólag nem tartotta be azokat a feltételeket, amelyekhez emlékmű-bizottság a szoborállítást kötötte. Kovács Jenő polgármester korábban azt nyilatkozta a Transtelexnek, hogy szerinte a nevezett intézmény nem rendelhet el ilyesmit azon egyszerű oknál fogva, hogy nem tartozik a hatáskörébe. „Ne feledjük, a bukaresti műemlékbizottság megadta az engedélyt a szobor felállítására, ugyanakkor, ha azzal a szankcióval akarnak sújtani utólag, hogy mégis eltávolítsák a Kölcsey-szobrot, ahhoz jogerős bírósági határozat szükséges” – részletezte a polgármester, hozzátéve, hogy az önkormányzat ügyvédje már dolgozik azon, hogy a Szatmár Megyei Kulturális Igazgatóság határozata ellen fellebbezzen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!