ActiveWatch: Románia sereghajtó Európában a sajtó helyzetét illetően

2023. április 28. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

Románia továbbra is az utolsó országok között van Európában a sajtószabadság és a sajtó biztonságának tiszteletben tartása és garantálása, valamint a közérdekű információkhoz való korlátlan hozzáférés tekintetében – nyilatkozta az ActiveWatch elnöke csütörtökön az Agerpresnek.

Liana Ganea az értékekért, átláthatóságért és a jogállamiságért felelős biztosnak, Věra Jourovának azt a kijelentését kommentálta, miszerint „a romániai sajtó helyzete nem túl rózsás, és sok a javítanivaló”.

Az ActiveWatch elnöke kifejtette: az egyik fő probléma továbbra is az, hogy a nagy politikai pártok átláthatatlanul finanszírozzák a sajtót, ami megalapozza azt a gyanút, hogy ez a finanszírozás torzítja a média napirendjét. Emellett szerinte lejárató kampányok célpontjává váltak a politikai hatalomhoz kritikusan viszonyuló újságírók.

„Mi több, az újságírókat továbbra is fenyegetések, köztük halálos fenyegetések érik. Tavaly a bíróságok két ítéletet hoztak olyan személyek ellen, akik újságírók biztonsága ellen követtek el bűncselekményeket. Az egyik – még nem jogerős – ítélet egy újságíró meggyilkolásának kitervelésére vonatkozott” – részletezte Ganea.

Az ActiveWatch elnöke szerint a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény alkalmazását prioritásként kellene kezelnie a kormánynak, amelynek útmutatásokkal kellene ellátnia valamennyi közintézményt és állami vállalatot, és felügyelnie a jogszabály végrehajtását.

„A kormánykoalíció pártjainak példát kellene mutatniuk az átláthatóságról, és teljes körű tájékoztatást kellene nyújtaniuk a médiaszerződéseikről és a közpénzek egyéb felhasználásáról. A PSD, a PNL és az RMDSZ továbbra is akadályozza az újságírók és a nem kormányzati szervezetek által kért adatokhoz való hozzáférést, az erre vonatkozó jogerős bírósági ítéletek ellenére. A román államnak valódi ellenőrzést kell gyakorolnia a hírszerző szolgálatok felett, és korlátoznia kell az egyre bővülő hatáskörüket” – fogalmazott a szakértő.

Ugyanakkor Liana Ganea úgy véli, hogy „a törvények végrehajtásáért felelős szerveknek eljárásokat kell kidolgozniuk az újságírókat érintő ügyek kezelésére, mind a fenyegetésekkel, megfélemlítéssel, zaklatással és a biztonságukat veszélyeztető más bűncselekményekkel szembeni védelmükre, mind az újságírói munka gyakorlásának biztosítására”.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!