Félrenyelt zselé miatt esett kómába egy 14 éves diáklány

2023. április 27. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Mély kómában van egy 14 éves lány, aki félrenyelt egy zselécukorkát a Kolozs megyei Gyeke községben szerda délelőtt, egy iskolai foglalkozás közben.

Miután félrenyelte a zselécukorkát, a lány megpróbált vizet inni, majd összeesett. A tanárok értesítették az iskola egészségügyi asszisztensét és a községi családorvost is, akik megpróbálták elsősegélyben részesíteni, és közben a mentőket is hívták. A zselécukorkát csak a 30 kilométerre levő Szamosújvárról érkező mentőcsapat tudta eltávolítani a lány torkából.

Miután újraélesztették, a SMURD helikopterével a kolozsvári Gyermekkórházba szállították, ahol az intenzív osztályon ápolják, azóta is kómában van.

„Sajnos időbe telt, amíg eljutottunk Gyekére, ezalatt pedig a kislány agya nem jutott oxigénhez. Mindenkit arra bátorítunk, hogy sajátítsa el az elsősegélynyújtás ismeretét. A helyesen alkalmazott Heimlich-fogás életmentő lett volna” – mondta a Gherlainfo.ro hírportálnak a szamosújvári kórház sürgősségi osztályának orvosa, Corina Dumitru.

Mint hozzátette, a zselé a légcső falához ragadt, csak a gégetükörrel volt látható. „Fehér és zöld színű zselé volt, alma ízesítésű. Elég nagy darab zselécukorkákat lehet kapni a kereskedelemben, nagyon veszélyesek” – jegyezte meg az orvos.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!