Félrenyelt zselé miatt esett kómába egy 14 éves diáklány

2023. április 27. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

Mély kómában van egy 14 éves lány, aki félrenyelt egy zselécukorkát a Kolozs megyei Gyeke községben szerda délelőtt, egy iskolai foglalkozás közben.

Miután félrenyelte a zselécukorkát, a lány megpróbált vizet inni, majd összeesett. A tanárok értesítették az iskola egészségügyi asszisztensét és a községi családorvost is, akik megpróbálták elsősegélyben részesíteni, és közben a mentőket is hívták. A zselécukorkát csak a 30 kilométerre levő Szamosújvárról érkező mentőcsapat tudta eltávolítani a lány torkából.

Miután újraélesztették, a SMURD helikopterével a kolozsvári Gyermekkórházba szállították, ahol az intenzív osztályon ápolják, azóta is kómában van.

„Sajnos időbe telt, amíg eljutottunk Gyekére, ezalatt pedig a kislány agya nem jutott oxigénhez. Mindenkit arra bátorítunk, hogy sajátítsa el az elsősegélynyújtás ismeretét. A helyesen alkalmazott Heimlich-fogás életmentő lett volna” – mondta a Gherlainfo.ro hírportálnak a szamosújvári kórház sürgősségi osztályának orvosa, Corina Dumitru.

Mint hozzátette, a zselé a légcső falához ragadt, csak a gégetükörrel volt látható. „Fehér és zöld színű zselé volt, alma ízesítésű. Elég nagy darab zselécukorkákat lehet kapni a kereskedelemben, nagyon veszélyesek” – jegyezte meg az orvos.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!