Jogerősen felmentették Markó Attilát a korrupció vádja alól az utolsó perében is

2023. április 27. – 16:10

Jogerősen felmentették Markó Attilát a korrupció vádja alól az utolsó perében is
Markó Attila – Fotó: Markó Attila Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen felmentette a korrupció vádja alól Markó Attilát, az RMDSZ korábbi szakpolitikusát az utolsó ellene folyó perben is a legfelsőbb bíróság. A csütörtöki ítéletről Markó Attila számolt be közösségi oldalán.

„Itt ér véget ez a történet... Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a támogatást, biztatást! Találkozunk Otthon” – írta közösségi oldalán a jogász-politikus.

Markó Attila az egykor államosított ingatlanok restitúciós kérelmeit elbíráló bizottság tagjaként tevékenykedett közel két évtizeden keresztül, mindaddig, míg a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt az ellene és társai ellen indított perben három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, foglaltuk össze korábban az MTI alapján. Az RMDSZ egykori jogász-politikusa Magyarországra menekült azt követően, hogy öt más restitúciós, illetve kártérítési ügyben is vádat emelt ellene a korrupcióellenes ügyészség.

Az ügyészség a kártérítési bizottság valamennyi tagját megvádolta, mert úgy vélte, hogy a megrendelt szakértői jelentés alapján 128 millió euró értékű kártérítést szavaztak meg Horia Simu üzletembernek egy ingatlanért, mely az ügyészség szerint valójában csak 58 millió eurót ért, így az államot 70 millió euróval megkárosították.

Az öt ügy közül egyben ejtették a Markó Attila elleni vádat, miután a jogász-politikus bizonyította, hogy nem is volt jelen azon a bizottsági ülésen, amelyen a vitatott döntés született. Egy másik ügyben a bíróság visszaküldte a DNA-nak a dossziét, és az ügyészség végül ejtette az ügyet. A fennmaradó három perben a legfelsőbb bíróság jogerősen felmentette a bizottság tagjait. További 32 teljesen azonos kártérítési ügyben az ügyészség megszűntette az eljárást az első jogerős felmentés után.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!