Havazik a Radnai-havasokban és Hargita megyében, Temes megyében árvízre figyelmeztetnek

2023. április 26. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország számos részén okoz gondot az időjárás, a Radnai-havasok és Hargita megyében a havazás nehezíti a forgalmat, Temes megyében pedig árvíz miatt adtak ki harmadfokú (vörös) figyelmeztetést.

A Radnai-havasokban, a 18-as országút 1400 méter fölötti szakaszán, a Borsai-hágó (Prislop) térségében hazás miatt akadozik a forgalom. A Máramaros megyei vészhelyzeti bizottság szóvivője szerint a látótávolság is csökkent a térségben. Dan Bucă közlése szerint az útkarbantartók csúszásgátló anyagot szórnak le az érintett útszakaszokon. A 900 méter fölötti Gutin-hágónál nedves a 18-as országút burkolata, és a köd miatt csökkent a látótávolság – részletezte.

A szóvivő elmondta, hogy Máramaros megye országútjain, illetve a megyei és községi útjain az említett két helyi szakaszon kívül zavartalan a forgalom.

Hargita megye hegyvidékein, Borszék térségében a 15-ös országúton az útkarbantartóknak hókotrókat is be kellett vessenek a havazás miatt – írja az Agerpres a Brassó megyei útügyi igazgatóság tájékoztatására hivatkozva.

A 13-as országúton a Bucsin-tetőnél és a 12C jelzésű országúton Gyilkostó térségében vegyes csapadék hull, de a forgalom zavartalan. Hargitafürdőnél szinte havazást jeleztek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki szerdán, esőre, légköri instabilitásra és a szél erősödésére figyelmeztetnek. Eszerint 10 órától 22 óráig Erdélyben, Máramarosban és Moldva északi részében esni fog, délután és este pedig villámlásoktól kísért záporok várhatók Munténiában és Dobrudzsában.

A lehulló csapadékmennyiség eléri a 15-20 litert, helyenként a 30 litert négyzetméterenként.

Az ország nagy részében óránként 45-55 kilométeres sebességű széllökések várhatók.

A hegyekben, elsősorban a Déli- és a Keleti-Kárpátok északi részében 1600 méter fölött a légmozgás sebessége elérheti az óránként 70-90 kilométert.

Az esőzések miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szerdán a hidrológusok a Berzava folyó vízgyűjtő medencében, a Temes megyei Gátalja (Gătaia) térségében.

A vízügyi igazgatóság szakemberei szerint az ár szerdán Gátaljánál tetőzik, majd csütörtökön Partos (Partoş) térségébe jut. Szerdán reggel 9 órakor a Berzava vízszintje Gátaljánál 465 centiméter volt, és folyamatosan nő. A szakemberek előrejelzése szerint a folyó nem lépi át a térségben a gátakat, de a vízügyi igazgatóság folyamatos megfigyelés alatt tartja az árvízvédelmi vonalat az ár átvonulásának teljes időtartama alatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!