Osztrák belügyminiszter Bukarestben: Jelentős az előrelépés a határvédelemben, de még hosszú az út

2023. április 26. – 19:17

frissítve

Osztrák belügyminiszter Bukarestben: Jelentős az előrelépés a határvédelemben, de még hosszú az út
Gerhard Karner osztrák belügyminiszter szerdán Bukarestben találkozott román hivatali kollégájával, Lucian Bodéval – Fotó: Lucian Bode Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős előrelépés történt az illegális migráció elleni küzdelemben, de még hosszú az út az Európai Unió külső határainak hatékony védelméig – jelentette ki Gerhard Karner osztrák belügyminiszter szerdán Bukarestben az Agerpres szerint.

Román hivatali kollégájával, Lucian Bodéval közös sajtótájékoztatóján Karner rámutatott, megérti a román nép elvárásait a schengeni csatlakozási folyamatban való továbblépést illetően, de jelen pillanatban az osztrák állampolgárokat is ellenőrzik a Németországgal közös határon.

„Jelentős előrelépések történtek, a jó úton haladunk, de még hosszú az út” – fogalmazott.

Az embercsempészet elleni küzdelem kapcsán kiemelte a Román Rendőrség fontos szerepét, és méltányolta munkájukat, amelynek köszönhetően több romániai származású embercsempészt is sikerült letartóztatni.

Karner ismét hangsúlyozta, nyomást kell gyakorolni az Európai Bizottságra az EU külső határainak biztonságosabbá tétele érdekében. Azt, hogy a külső határvédelem a jelenlegi formában nem működik, jól példázza az a tény, hogy tavaly több mint 110 ezer illegális bevándorló kért menedékjogot Ausztriában, akik közül több mint 80 ezret nem regisztráltak korábban – nyomatékosította.

A Románia részvételével zajló, az uniós menekültügyi eljárások és határigazgatás hatékonyságának javítását célzó kísérleti projekt kapcsán az osztrák belügyminiszter azt mondta, örömmel vette tudomásul, hogy ennek már megmutatkoznak az eredményei, különösen a menekültügyi és a visszatérítési eljárásokban észlelhető a javulás.

Ausztria 2022 decemberében megvétózta Románia schengeni csatlakozását.

Bode: Nincs rendjén, hogy Romániának csak kötelezettségei vannak

A Gerhard Karnerrel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón Lucian Bode román belügyminiszter a schengeni csatlakozásra utalva leszögezte, a jogoknak és a kötelezettségeknek egyensúlyban kell állniuk. „Nincs rendjén, hogy Romániának csak kötelezettségei vannak, és nem élhet az őt megillető jogokkal” – fogalmazott.

A tárcavezető hangsúlyozta, Románia folyamatosan és aktívan hozzájárul az Európai Unió biztonságának megerősítésére irányuló erőfeszítésekhez, nagyon komolyan veszi az EU külső határait védő tagállam szerepét, és „az eredmények magukért beszélnek”.

Bode ismét nyomatékosította, hogy a schengeni tagság nemcsak egy vágy, hanem jog, amely megilleti Romániát. Beszámolója szerint közölte osztrák hivatali kollégájával, hogy ennek az évnek a végéig le kell zárni a csatlakozási folyamatot. „Románia nem a probléma, hanem a megoldás része. Ezt már bebizonyítottuk, a fejlődés szemmel látható, az osztrák félnek is lehetősége volt ismét meggyőződni erről” – mondta.

A miniszter közölte továbbá, hogy a szerdai találkozón megállapodtak egy, az illegális migráció megelőzését célzó cselekvési tervről és aláírtak három együttműködési megállapodást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!