16 százalékos többletadóról tárgyalt a koalíció az államfő fizetését meghaladó közalkalmazotti bérekre

2023. április 26. – 15:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az államfő fizetését meghaladó közalkalmazotti bérekre 16 százalékos többletadó kivetéséről állapodtak meg a koalíciós pártok – jelentette be szerdán Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A G4Media összefoglalója szerint a miniszterelnök nem tudott pontos választ adni arra, hogy miért pont 16 százalékos adót javasolnak. Ciucă csak annyit mondott, azért merült fel, hogy 16 százalékos legyen ez az adó, mert ilyen adókulcs már létezik. „De ez is csak egy javaslat. Majd megnézzük az adatokat, és azok függvényében döntünk” – tette hozzá.

Korábban felmerült, hogy csak a közalkalmazottak megadóztatása alkotmányellenes lehet, de az erre vonatkozó újságírói kérdésekre Ciucă csak annyit válaszolt, hogy „minden intézkedés, amit hoznak, törvényesnek kell lennie”. A miniszterelnök elutasította azt a felvetést, hogy progresszív adózásról folynának a tárgyalások, és valamennyi jövedelemkategóriára kiterjesztenék a többletadót.

Ciucă azt is hangsúlyozta, még nem született végleges döntés az államfő bérénél magasabb közalkalmazotti fizetések nagyobb mértékű megadóztatásáról sem. Egyelőre várják a pénzügyminisztérium elemzését, és csak a szükséges adatok ismeretében vitatják meg az elképzelést a koalícióban.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke a koalíciós pártok hétfői ülésén tett javaslatot arra, hogy azok az állami alkalmazottak, akiknek nagyobb a fizetése mint Románia elnökének, azaz bruttó 25 ezer lejnél többet keresnek, fizessenek nagyobb adót.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!