Harminc évet kapott az Onești-i kettős gyilkosság elkövetője

2023. április 25. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

30 év börtönbüntetésre és kétmillió euró kártérítés kifizetésére ítélte a Bákó megyei fellebbviteli bíróság a férfit, aki 2021-ben túszul ejtett, majd megölt két munkást Oneşti-en. Az ítélet jogerős.

A bíróság kedden helyben hagyta a Bákói Törvényszék 2022 októberében hozott alapfokú ítéletét, írta a News.ro. Eszerint Gheorghe Moroşant minősített emberölésért, személyi szabadságtól való megfosztás és közrend-, valamint csendháborítás miatt összesen 30 év börtönbüntetésre ítélték, feleségét, Aurelea Moroşant pedig bűnsegédletért 12 év börtönre. Gheorghe Moroşannak emellett erkölcsi és anyagi kártérítést kell fizetnie az áldozatok rokonainak, összesen mintegy 2 millió euró értékben.

Gheorghe Moroşan és felesége 2021 márciusában értesült arról, hogy volt panellakásukban, amely egy kényszervégrehajtást követően a Chimcomplex cég tulajdonába került, felújítási munkálatok kezdődtek. Az ügyészek szerint a házaspár a bosszúállás szándékával indult bogdăneşt-i otthonából Oneşti-re, illetve azért, hogy felhívják a figyelmet a lakás jogi helyzetére.

A nyomozati anyag értelmében az agresszor délelőtt vásárolt tíz darab félméteres, önzáró szorítóbilincset – amelyekkel aztán később megkötözte az áldozatokat –, továbbá magával vitt egy 27 centiméteres kést és két borssprayt. Miután a nyitott ajtón át bement a lakásba és foglyul ejtette a munkásokat, értesítette a rendőrséget, akikkel több órán át alkudozott, miközben azzal fenyegetőzött, hogy megöli túszait, ha nem teljesítik minden követelését. Többek között beszélni szeretett volna az igazságügyi- és a belügyminiszterrel, illetve a sajtóval is.

Miután az egyik fogoly védekezés közben lábon rúgta Moroşant, az a nála lévő késsel rátámadt az áldozatokra, előbb az erkélyen, majd bent a lakásban. Ekkor a helyszínen lévő különleges egységek rájuk törték az ajtót, és lábon lőtték az agresszort, akinek a kezében még mindig ott volt a kés. Az áldozatokat és az elkövetőt a helyszínen elsősegélyben részesítették, de az egyik munkás már a helyszínen életét vesztette, a másik pedig kórházba szállítása után halt meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!