Visszatérhet a bírói székbe Cristi Danileţ, miután a CSM elleni harmadik perét is megnyerte

2023. április 25. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Cristi Danileţ hétfőn bejelentette, hogy a bírói karból való kizárásával kapcsolatban a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ellen indított harmadik pert is megnyerte, így visszatérhet az állásába a Kolozs megyei törvényszékre.

Danileţ egy Facebook-bejegyzésben azt írta, a legfelsőbb bíróság megállapította, hogy fizetéslevonással kellett volna szankcionálni őt, nem a bírói karból való kizárással. E döntés nyomán Danileţnek meg kell kapnia a kizárása óta eltelt időszakra (azaz 2021 decemberétől mostanig) járó fizetést.

„Köszönöm bíró és ügyész társaimnak, akik anyagilag támogattak ebben a számomra kegyetlen időszakban! Köszönöm a barátaimnak és online követőimnek, akik nyilvánosan kiálltak mellettem és erkölcsileg támogattak. Nagyon sokat számított!” – írta Danileţ.

Korábban ugyancsak a bírói karból való kizárása miatt a CSM ellen indított másik két perből is győztesen került ki Cristi Danileţ. Az egyikben idén februárban született jogerős ítélet. Ebben a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a CSM 2022. májusi döntését, amellyel arra hivatkozva zárták ki a bírói karból Danileţet, hogy a kormány tevékenységét bíráló két civil szervezetben tevékenykedett.

A bírót 2021 decemberében is kizárták a bírói karból, akkor a TikTok-ra feltöltött két videó miatt. Danileţ ezt a döntést is megfellebbezte és megnyerte a pert.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács azon tagjainak, akik kizárták Danileţet a bírói karból, időközben lejárt a mandátumuk, a szankcióról szóló jelentést összeállító Igazságügyi Felügyelet (IJ) vezetője pedig szintén nincs már a rendszerben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!