Újraszentelik a felújított temesvári katolikus székesegyházat

2023. április 21. – 10:02

Újraszentelik a felújított temesvári katolikus székesegyházat
A temesvári Szent György Székesegyház orgonája – Fotó: az ADR Vest Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Négy év után lezárult a temesvári Szent György székesegyház felújítása, így a Dóm-téri barokk templom megnyílik a hívek előtt, közölte a Temesvári Rádió.

„Elsősorban sokkal világosabb. Nagyon, nagyon kemény munka volt, minden centimétert felújítottak. Az épület minden szegletéből sugárzik a szépség, amikor belépsz az az érzésed, hogy átölelnek, hogy a jó Isten szeretetében fürdesz” – idézte Pál József Csaba temesvári püspököt a rádió.

Az újraszentelési szertartást szombaton délelőtt 10 órakor tartják több mint húsz különböző felekezetű egyházi méltóság jelenlétében, román, magyar és német nyelven, olasz fordítással. A szentmisén várhatóan több százan vesznek részt, a templomban 250-en, a téren elhelyezett székeken további 300-an férnek majd el. Utóbbiak kivetítőn követhetik az eseményeket.

A Szent György Székesegyházat eredetileg 1754. április 30-án szentelték fel. Teljes körű restaurálása 5,5 millió euróba került és európai uniós támogatásból finanszírozták.

Mivel a székesegyház nem plébániatemplom, nincs saját plébánosa, a püspök, a székeskáptalan tagjai és a Püspöki Hivatalban szolgálatot teljesítő papok celebrálnak itt szentmisét. A szentmiséket magyar, német és román, nyelven celebrálják és a liturgiák mindig tartalmaznak latin, bolgár, horvát, cseh és szlovák nyelvű részleteket is, olvasható a temesvári római katolikus egyházmegye honlapján.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!