Románia, Moldova és Ukrajna közös nyilatkozatban ítélte el Oroszországot

2023. április 14. – 10:01

Másolás

Vágólapra másolva

Románia, Moldova és Ukrajna közös nyilatkozatban ítélte el csütörtökön Oroszországot az Ukrajna elleni „törvénytelen, brutális katonai megszállásért”, illetve a Moldova és más államok elleni „megfélemlítő, hibrid taktikai műveletekért” – írja az MTI.

A dokumentum annak a háromoldalú miniszteri szintű találkozónak a következtetéseit tartalmazza, amelyet csütörtökön rendeztek Bukarestben a három ország külügyminisztereinek és védelmi tárcavezetőinek személyes vagy (Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter esetében) videókapcsolaton keresztül megvalósított részvételével.

A Bogdan Aurescu román, Nicu Popescu moldovai külügyminiszter és Emine Dzsaparova ukrán külügyminiszter-helyettes, illetve Angel Tilvar román, Anatolie Nosatii moldovai és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter által aláírt közös nyilatkozat szerint Románia, Moldova és Ukrajna a fekete-tengeri térség békéjét és biztonságát a nemzetközi jogra, az államok szuverenitásának, függetlenségének és területi épségének tiszteletben tartására alapozva akarja helyreállítani, amelyben az Európai Unió bővítése és a NATO-val folyó szoros együttműködés szerintük fontos szerepet játszik.

A közös nyilatkozat emlékeztet arra, hogy Oroszország brutális, törvénytelen és kiprovokálatlan 2022-es katonai inváziója Ukrajnában emberek millióinak okozott szenvedést és pusztítást, és visszahozta a háborút az európai kontinensre. Aláírói megállapítják, hogy a fegyveres támadások mellett Oroszország továbbra is számos hibrid taktikát alkalmaz Ukrajna, Moldova és a régió más államainak megfélemlítésére, és a feleknek együtt kell fellépniük az orosz propagandával és a dezinformációval szemben is.

„Oroszország háborúja a nemzetközi jog durva megsértése. Elítéltük az agresszort és mindazokat, akik elősegítik Oroszország háborúját, beleértve Fehéroroszországot is” – idézi az Agerpres a nyilatkozatot, amely szerint a Fekete-tenger továbbra is stratégiai fontosságú régió az európai kontinens és az euroatlanti térség számára.

Moldova és Románia támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tízpontos tervét egy igazságos és tartós béke megteremtése érdekében, és a háborús bűnösök jogi eszközökkel történő felelősségre vonását sürgetik.

A csütörtöki háromoldalú román-moldovai-ukrán találkozó a 2022-ben Odesszában rendezett, azonos formátumú, energiabiztonsági kérdésekről szóló tanácskozás folytatása volt.

A közös nyilatkozat aláírását követő sajtóértekezleten Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter megköszönte Romániának és Moldovának az orosz agresszió elleni küzdelemben nyújtott támogatást és szolidaritást, hozzátéve: Ukrajna kész megosztani gyakorlati tapasztalatait szomszédaival az ilyen jellegű támadások visszaszorításával és az önvédelem javításával kapcsolatban.

„Ukrajnának, Moldovának és Romániának a közös határokon és történelmen kívül közös elképzelése van az európai demokratikus értékeken alapuló külpolitikáról is. Vannak közös fenyegetéseink is, például Oroszország hibrid háborúja Moldova ellen és az Ukrajna elleni háború, amely minden fekete-tengeri országot fenyeget” – mondta az ukrán védelmi miniszter.

Románia mindaddig szolidáris lesz Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal, amíg erre szükség van

– jelentette ki csütörtökön a román külügyminiszter.

Bogdan Aurescu a román-ukrán-moldovai háromoldalú találkozót követő nyilatkozatában kijelentette, sem Ukrajna, sem a Moldovai Köztársaság nincs egyedül, az Európai Unió és a NATO szolidaritását és összehangolt támogatását élvezik. Leszögezte, hogy Románia a régió stabilitásának és biztonságának egyik pilléreként a továbbiakban is támogatja az orosz nyomásnak leginkább kitett országokat.

A külügyminiszter rámutatott, a dokumentumban hangsúlyozzák annak fontosságát is, hogy mind Ukrajna, mind a Moldovai Köztársaság még ebben az évben megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat a teljes jogú európai uniós tagság megszerzéséért.

A következő hónapokban sorra kerülő újabb háromoldalú találkozó az infrastruktúrával és az energiával kapcsolatos témákra fókuszál majd – mondta még Bogdan Aurescu.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!