Házi őrizetbe helyezték a holttestekből kiműtött szívstimulátorok újrafelhasználásával gyanúsított orvost

2023. április 14. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti törvényszék csütörtökön elrendelte a holttestekből kiműtött szívstimulátorok újrafelhasználásával gyanúsított iaşi-i orvos házi őrizetbe helyezését.

A törvényszék döntése nem jogerős.

A iaşi-i Sf. Spiridon kórház kardiológusát, Dan Tesloianut február 18-án vették őrizetbe, és többrendbeli hivatali visszaélés, illetve vesztegetés elfogadása miatt indult büntetőeljárás ellene.

Az ügyészek szerint 2017-től 2022 augusztusáig az orvos 238, holttestekből kiműtött vagy ismeretlen eredetű szívritmus-szabályozót ültetett be pácienseinek, nem törődve azzal, hogy ez jelentős egészségi kockázatot jelent, akár végzetes kimenetelű is lehet a betegek számára. Az eljárást tiltja a törvény, és az orvostechnikai eszközök gyártói is feltüntetik a csomagoláson az újrafelhasználás tilalmát – hangsúlyozzák az ügyészek.

Az eddigi bizonyítékok szerint az orvos egy egész hálózatot működtetett, több egészségügyi dolgozó is segített neki hozzájutni a beültethető készülékekhez, amelyek egy részét holttestekből műtötték ki, a vonatkozó törvényi előírások betartása és a hozzátartozók hozzájárulása nélkül. Ezeket aztán beültette más betegeknek, eredetigazoló iratok hiányában azonban nem tudta bevezetni a kórház nyilvántartásába, így az intézményen belüli eljárás menete nem követhető, az eszközök nem rendelkeztek az egészségügyi minisztérium által kiadott tanúsítványokkal, sem garancialevéllel, sem a fertőtlenítést igazoló dokumentumokkal.

Az ügyészek szerint a készülékek beültetése sok esetben indokolatlan volt, az orvos fiktív diagnózis alapján javasolta a beavatkozást, vagy előzőleg olyan gyógyszereket írt fel a betegnek, amelyek szívritmus-szabályozó szükségességére utaló tüneteket váltottak ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!