Házi őrizetbe helyezték a holttestekből kiműtött szívstimulátorok újrafelhasználásával gyanúsított orvost

2023. április 14. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti törvényszék csütörtökön elrendelte a holttestekből kiműtött szívstimulátorok újrafelhasználásával gyanúsított iaşi-i orvos házi őrizetbe helyezését.

A törvényszék döntése nem jogerős.

A iaşi-i Sf. Spiridon kórház kardiológusát, Dan Tesloianut február 18-án vették őrizetbe, és többrendbeli hivatali visszaélés, illetve vesztegetés elfogadása miatt indult büntetőeljárás ellene.

Az ügyészek szerint 2017-től 2022 augusztusáig az orvos 238, holttestekből kiműtött vagy ismeretlen eredetű szívritmus-szabályozót ültetett be pácienseinek, nem törődve azzal, hogy ez jelentős egészségi kockázatot jelent, akár végzetes kimenetelű is lehet a betegek számára. Az eljárást tiltja a törvény, és az orvostechnikai eszközök gyártói is feltüntetik a csomagoláson az újrafelhasználás tilalmát – hangsúlyozzák az ügyészek.

Az eddigi bizonyítékok szerint az orvos egy egész hálózatot működtetett, több egészségügyi dolgozó is segített neki hozzájutni a beültethető készülékekhez, amelyek egy részét holttestekből műtötték ki, a vonatkozó törvényi előírások betartása és a hozzátartozók hozzájárulása nélkül. Ezeket aztán beültette más betegeknek, eredetigazoló iratok hiányában azonban nem tudta bevezetni a kórház nyilvántartásába, így az intézményen belüli eljárás menete nem követhető, az eszközök nem rendelkeztek az egészségügyi minisztérium által kiadott tanúsítványokkal, sem garancialevéllel, sem a fertőtlenítést igazoló dokumentumokkal.

Az ügyészek szerint a készülékek beültetése sok esetben indokolatlan volt, az orvos fiktív diagnózis alapján javasolta a beavatkozást, vagy előzőleg olyan gyógyszereket írt fel a betegnek, amelyek szívritmus-szabályozó szükségességére utaló tüneteket váltottak ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!