A rendőrséggel csökkentené az iskolai lógások számát Iași polgármestere

2023. április 13. – 10:14

Másolás

Vágólapra másolva

Iași önkormányzata a település minden iskolájába a helyi rendőrség (poliția locală) egy alkalmazottját küldi ki a hiányzások számának csökkentése, illetve a más közrendvédelmi problémák leküzdése miatt – ezt Mihai Chirica polgármester jelentette be szerdán. Chirica bejelentése szerint már aláírta azt rendelkezést, amely értelmében a település mind a 74 oktatási intézményébe (óvodák, általános és középiskolák) egy-egy helyi rendőrt küldenek, akik intézkedhetnek abban az esetben, ha a diákok nem tartják be az iskolai előírásokat vagy szabálysértést követnek el.

„Minden iskolához rendeltünk egy rendőrt. Pontosan úgy, mint a régi időkben volt, 1990 előtt, amikor minden iskolához ki volt rendelve egy rendőr. Ha egy diák igazolatlanul sokat hiányzik, és a szülők nem teszik meg a szükséges intézkedéseket a helyzet megoldásához, az iskolaigazgatók közvetlenül jelenthetik a helyzetet a helyi rendőrségnek, akik felveszik a kapcsolatot a szülőkkel vagy a törvényes gyámokkal, és a helyzet függvényében a törvénynek megfelelően megbüntetik őket” – mondta Iaşi polgármestere.

A polgármester szerint a 2011-es oktatási törvény egy rendelkezésére hivatkozva lehet büntetni az érintetteket 100-1000 lej közötti összeggel, vagy ezzel egyenértékű közmunkával.

A helyi rendőröknek viszont nem csak annyi lesz a dolguk, hogy bírságokat osztogassanak a hiányzások miatt. A román rendőrséget, illetve az ügyészséget is tájékoztathatják, ha olyasmit tapasztalnak, ami szerintük törvénytelen.

„Ez nem vicc. Az iskola nem lehet többé viták terepe, ahol mindenki elmondhatja a véleményét. Túl sok a zavaró tényező az iskolák működésében, amelyeknek így ahelyett, hogy egy pozitív szerepük lenne, inkább negatív van. (…) Kérek minden szülőt és törvényes gyámot, hogy vállalják fel a nevelői szerepüket. Az iskola nem szórakozóhely és nem is egy ring, hanem az a szinte szent hely, ahol együtt – diákok, tanárok, szülők és hatóságok – igazi embereket formálunk egy egészséges társadalomért” – mondta Mihai Chirica polgármester, akinek az elmondása szerint a kábítószer-fogyasztás terjedése, a diákok közötti erőszak burjánzása, valamit az országban az utóbbi időben tapasztalt tanárok elleni támadások is motiválták egy ilyen rendelkezés meghozatalára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!