Hivatalosan 74 ezer gyereknek dolgozik valamelyik szülője külföldön, a valóságban ennél sokkal többen vannak

2023. április 12. – 14:54

Hivatalosan 74 ezer gyereknek dolgozik valamelyik szülője külföldön, a valóságban ennél sokkal többen vannak
Román vendégmunkások egy angliai nárcisz-ültetvényen dolgoznak, 2021. március 3-án – Fotó: Oli Scarff / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában 21 ezer gyermeknek mindkét szülője külföldön dolgozik, és csaknem 74 ezer kiskorút csak egy szülő nevel, a másik pedig Nyugat-Európában vállal munkát – ismertette szerdán a hivatalos adatokat a Mentsétek meg a gyermekeket civil szervezet. A tájékoztatásuk szerint a hivatalos adatok nem tükrözik a valóságot, a rokoni felügyelet alatt hagyott romániai kiskorúak száma sokkal nagyobb.

A gyermekvédelmi szervezet közleményében emlékeztet: Romániában a rendszerváltás után jelentős társadalmi problémává vált a Nyugat-Európában dolgozó szüleik által otthon, rokonok felügyelete alatt hagyott kiskorúak ügye. A külföldi munkavállalás miatt szétszakadt családok 79 százalékának a jövőben sem áll szándékában a családegyesítés.

A gyermekvédelmi hatóság tavaly szeptemberi adatait, amelyek szerint összesen 73 868 gyereknek legalább az egyik szülője külföldön él, míg 21 276 kiskorúnak egyik szülő sem viseli gondját. A Nyugat-Európában munkát vállaló román állampolgároknak csupán 7 százaléka vinné magával a jövőben otthon hagyott gyermekét.

Az MTI összefoglalója szerint a külföldön munkát vállaló szülők 41 százaléka kijelentette, nem áll szándékában visszatérni Romániába, 38 százalékuk hazatelepedne, a többi megkérdezett még nem döntött.

A megkérdezettek többségük a romániai munkaerőpiactól teszi függővé a hazatérést, 39 százalékuk visszatérne, ha javulnának a munkakörülmények és a bérezés. 24 százalékuk az egészségügyi rendszer, 20 százalékuk pedig a társadalmi és politikai viszonyok javulását reméli.

A Mentsétek meg a gyermekeket 2010 óta támogatja a külföldön dolgozó romániai szülők otthon hagyott gyermekeit és gondozójukat, azóta 12 500 kiskorú és 8200 felnőtt részesült a szervezet szolgáltatásaiban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!