Hivatalosan 74 ezer gyereknek dolgozik valamelyik szülője külföldön, a valóságban ennél sokkal többen vannak

2023. április 12. – 14:54

Hivatalosan 74 ezer gyereknek dolgozik valamelyik szülője külföldön, a valóságban ennél sokkal többen vannak
Román vendégmunkások egy angliai nárcisz-ültetvényen dolgoznak, 2021. március 3-án – Fotó: Oli Scarff / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában 21 ezer gyermeknek mindkét szülője külföldön dolgozik, és csaknem 74 ezer kiskorút csak egy szülő nevel, a másik pedig Nyugat-Európában vállal munkát – ismertette szerdán a hivatalos adatokat a Mentsétek meg a gyermekeket civil szervezet. A tájékoztatásuk szerint a hivatalos adatok nem tükrözik a valóságot, a rokoni felügyelet alatt hagyott romániai kiskorúak száma sokkal nagyobb.

A gyermekvédelmi szervezet közleményében emlékeztet: Romániában a rendszerváltás után jelentős társadalmi problémává vált a Nyugat-Európában dolgozó szüleik által otthon, rokonok felügyelete alatt hagyott kiskorúak ügye. A külföldi munkavállalás miatt szétszakadt családok 79 százalékának a jövőben sem áll szándékában a családegyesítés.

A gyermekvédelmi hatóság tavaly szeptemberi adatait, amelyek szerint összesen 73 868 gyereknek legalább az egyik szülője külföldön él, míg 21 276 kiskorúnak egyik szülő sem viseli gondját. A Nyugat-Európában munkát vállaló román állampolgároknak csupán 7 százaléka vinné magával a jövőben otthon hagyott gyermekét.

Az MTI összefoglalója szerint a külföldön munkát vállaló szülők 41 százaléka kijelentette, nem áll szándékában visszatérni Romániába, 38 százalékuk hazatelepedne, a többi megkérdezett még nem döntött.

A megkérdezettek többségük a romániai munkaerőpiactól teszi függővé a hazatérést, 39 százalékuk visszatérne, ha javulnának a munkakörülmények és a bérezés. 24 százalékuk az egészségügyi rendszer, 20 százalékuk pedig a társadalmi és politikai viszonyok javulását reméli.

A Mentsétek meg a gyermekeket 2010 óta támogatja a külföldön dolgozó romániai szülők otthon hagyott gyermekeit és gondozójukat, azóta 12 500 kiskorú és 8200 felnőtt részesült a szervezet szolgáltatásaiban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!