A családon belüli erőszak elkövetői ezután nem vehetik fel a gyerekük után járó pótlékot

2023. április 12. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként fogadta el szerdán a képviselőház azt a törvénymódosító tervezetet, amely lehetővé teszi, hogy családon belüli erőszak miatt hatályban lévő távoltartási végzés esetén az a szülő kapja kézhez a gyermeknevelési pótlékot, akinek gondozására bízta a bíróság a kiskorút. A 2003/217-es, illetve az 1993/61-es törvényt módosító tervezetet a szenátus korábban már elfogadta.

Az Agerpres összegzése szerint az egyik módosítás szerint az a személy, akinek az életét, testi vagy lelki épségét vagy szabadságát valamely családtagja erőszakos tettel veszélyezteti, kérheti a bíróságtól távoltartási végzés kiállítását; ebben a bíróság ideiglenes jelleggel eltilthatja az elkövetőt a gyermeknevelési pótlék (gyermekpénz) átvételétől, illetve azt a szülőt jogosíthatja fel a gyermekpénz átvételére, akinek gondozására bízták a kiskorút.

Ilyen döntés esetében az eltiltásról azonnal értesítik a megyei vagy bukaresti kifizetési és szociális felügyeleti ügynökséget. Az eltiltás a távoltartási végzés, illetve a kiskorú-elhelyezés érvényességi ideje alatt marad hatályban.

Egy másik módosítás értelmében a gyermekpénzt egyik szülőnek kézbesítik a szülők megállapodása alapján, vagy válás esetén a szülők közjegyző által hitelesített megállapodása alapján, illetve ha a szülők között nézeteltérés támad ebben a kérdésben, akkor bírósági döntés vagy bíróság által kiadott távoltartási végzés alapján annak a szülőnek, akinek a gyermek a gondozásában marad.

A jogszabályt kihirdetésétől számítva 45 napon belül kell gyakorlatba ültetni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!