Feltételezett hatósági mulasztás miatt indult vizsgálat egy 13 évest ért abúzus ügyében

2023. április 11. – 17:55

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalból eljárást indított a Nép Ügyvédje annak a 13 éves Vrancea megyei lánynak az ügyében, aki a PressHub cikke szerint hosszabb ideje szexuális abúzus áldozata, a hatóságok azonban nem lépnek fel hatékonyan annak érdekében, hogy megvédjék a 31 éves elkövetőtől.

A Nép Ügyvédje azt vizsgálja, hogy betartották-e a kiskorú jogait, ezért a hivatal megkereste a Vrancea megyei gyermekvédelmi hatóságot, a rendőrséget és a kiskorú iskoláját is.

A PressHub április elején számolt be a Vrancea megyei Ruginești községben történt esetről. A helyi iskolában márciusban foglalkozást tartottak az abúzus témájáról és arról, hogy az áldozatok hogyan kérhetnek segítséget. Ezután az iskola 13 éves tanulója az oktatóknak és a szüleinek is beszámolt arról, hogy egy 31 éves férfi szexuálisan visszaélt vele az esztenán, ahol dolgozik.

Az áldozat apja a rendőrséghez fordult, az orvosi látlelet bizonyította, hogy a lánnyal szexuális kapcsolatot létesítettek. A Vrancea megyei rendőrség közleménye szerint értesítették az illetékes gyermekvédelmi hatóságot, a gyanúsított ellen pedig eljárás indult kiskorúval fenntartott szexuális kapcsolat vádjával.

A PressHub szerint azonban az elkövető továbbra is az áldozat közelében van, a közösség egyes tagjai szerint pedig továbbra is rendszeresen találkozik az áldozattal. Az esetről közölt cikk megosztotta a helyi közösséget, voltak, akik az elkövető pártjára álltak a közösségi médiában, és az áldozatot hibáztatták, arra utalva, hogy már negyedik elemista korától fogva rendszeresen látogatja az esztenát, és nem abúzus áldozata, hanem „kapcsolata” van.

A Ruginești-i iskola igazgatója hiába próbálta pszichológus segítségét kérni, a Vrancea Megyei Pszichopedagógiai Tanácsadó Központtól senki sem érkezett, írja a lap. A PressHub azt is kiemeli, hogy az utóbbi két évben két kiskorú lett nemi erőszak áldozata a községben, egy harmadik kiskorú ellen pedig szintén nemi erőszakot kíséreltek meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!