A bíróságon érte el egy klézsei lakos, hogy felújítsák az utcájukat

2023. április 11. – 09:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bíróság arra kötelezte a Bákó megyei Klézse polgármesteri hivatalát, hogy aszfaltoztasson le egy utcát – írja a bírósági döntés nyomán a G4Media a Ziarul de Bacăura hivatkozva.

Egy 15 évig Olaszországban élő férfi, Cristinel Tănase perelte be az önkormányzatot, mert 40 év alatt sem aszfaltozták le azt az utcát, ahol lakik, és ahol egy házat épít. Állítása szerint 2008 óta alig végeztek felújítási munkát, 2016-ban töltötték fel a gödröket sóderrel.

Azért fordult a bírósághoz, mert állítása szerint az utca esős idő esetében lényegében járhatatlan, sem a szemétszállító, sem a tűzoltó, sem a mentő nem tud behajtani. A lakosoknak is terepjáróra van szükségük ahhoz, hogy az utcában közlekedhessenek.

„Sokszor elmentem a polgármesterhez, hogy elpanaszoljam neki a helyzetet, és kértem, hogy találjon megoldást, de ő inkább visszaküldött Olaszországba, ha nem tetszik nekem az út. Ekkor felszólítást küldtem a polgármesteri hivatalnak, amelyben kértem, hogy észszerű határidőn belül fogadjanak el egy olyan helyi tanácsi határozatot, amely sürgős intézkedést ír elő az utca helyreállítására. Nem kaptam rá választ, ezért a bírósághoz fordultam” – idézi a férfit az újság.

A bíróság 2022 májusában alapfokú ítéletében már igazat adott a férfinak, és arra kötelezte az önkormányzatot, hogy 10 napon belül fogadjon el egy határozatot a klézsei Grădinarilor utca rehabilitációjáról. Az ügyben most született jogerős döntés.

A lap megkereste Klézse polgármesterét, Petru Iștocot is, de ő telefonon csak annyit közölt, most Franciaországban van a gyerekével, és nem tud részleteket közölni.

Klézse egy község Bákó megyében, a Klézse patak mentén. A települést Székelyföldről kivándorolt székelyek alapították, először 1638-ban említik a források. A községhez tartozó falvakkal együtt a lakosainak a száma 2011-ben 6621 volt, ebből 182 személy vallotta magát magyar anyanyelvűnek. A település több csángó szervezet székhelye, 2001 óta – a hivatalok erős ellenállását leküzdve – iskolában is oktatják a magyar nyelvet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!