Kollégái szerint tekintélyproblémái vannak a tanárnőnek, akivel a diákjai szexuális aktust mímeltek az órán

2023. április 9. – 13:05

Másolás

Vágólapra másolva

Nem követtek el súlyos vétséget a diákjai, mondta kollégáinak az a Prahova megyei angoltanárnő, akivel két diákja szexuális aktus mímelt az órán, majd posztolták az erről készült felvételt. Az Adevărul napilap szerint az oktató az elmúlt tanévben nem kapta meg a legmagasabb minősítést, az elemi osztályokban pedig nem hagyják egyedül a diákokkal, mert nincs előttük tekintélye.

A húsz éves tapasztalattal és a legmagasabb oktatói fokozattal rendelkező tanárnő álláspontjáról a lapnak Ilona Rizea Prahova megyei főtanfelügyelő számolt be. Mint mondta, a tanárnővel szexuális aktust mímelő diákokról készült felvétel már két hetes, de csak április 6-án jutott a tanfelügyelőség tudomására, amikor a Pietriceaua-i iskola igazgatója értesítette őket.

A főtanfelügyelő elmondta, hogy az iskola vezetősége belső vizsgálatot indított az incidens miatt, az érintett tanárnő ekkor jelentette ki, hogy szerinte nem történt semmi súlyos.

Ilona Rizea hozzátette, hogy az egyébként tapasztalt tanárnő az utóbbi években egyre engedékenyebb volt a diákokkal, emiatt az elmúlt tanév végi kiértékelőn nem is kapta meg a legmagasabb minősítést, az elemi osztályokban pedig a tanítók is bent maradnak az osztályban, amikor angolórát tart.

A Prahova megyei faluban hetedikes és nyolcadikos diákok alázták meg obszcén gesztusokkal a tanárnőt, aki azonban úgy tett, mintha mi sem történt volna, és megpróbálta folytatni a tanítást. A megyei főtanfelügyelő szerint az órát ötödikes és nyolcadikos diákoknak tartotta, a kis létszám miatt ugyanis a Pietriceaua-i iskolában vegyes életkorú osztályok vannak, a teremben azonban jelen volt egy hetedikes tanuló is, akinek más tanórán kellett volna lennie, a tanárnőnek viszont ez sem tűnt problémásnak.

Az érintett oktató egyébként a kötelező éves munkaorvosi szakvélemény szerint alkalmas a tanügyi munkára.

Az iskola vezetősége szerint a gúnyolódó diákoknak korábban nem voltak fegyelmi vétségeik. A szexuális aktust mímelő két fiúnak és társuknak, aki filmre vette a jelenetet, 4-esre vonták le a magaviseleti jegyét, ezért évismétlést kockáztatnak, de lehetőségük van arra, hogy év végéig jóvá tegyék a vétségüket, és javítsanak a minősítésen.

A megyei tanfelügyelőség mind a diákok, mind a tanárnő számára biztosítja a szaktanácsadás lehetőségét, emellett ellenőrzi az iskola teljes tevékenységét. A rendőrség eljárást indított közszeméremsértés gyanújával.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!