Április végétől újra látogatható lesz a temesvári dóm

2023. április 7. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

Négy évig tartó felújítás után április végén nyitják meg a hívek és a látogatók előtt a temesvári dómot – közölte csütörtökön az MTI a polgármesteri hivatal Facebook-posztja alapján.

Temesvár római katolikus székesegyháza a város egyik fő látványossága, története során ez volt a legnagyobb restaurálási munkálat.

A bejegyzés szerint a műemlék épületet kívül és belül tatarozták, kicserélték a padlózatot és a fűtésrendszert, restaurálták a bútorzatot, szobrokat, ólomüveg-ablakokat, korszerű térfigyelő, hang- és videórendszert szereltek be.

A barokk stílusban, 1736 és 1773 között épült dómban három nyelven, románul, magyarul és németül tartanak szentmiséket, és a püspök által celebrált szertartások latin, bolgár, horvát, cseh és szlovák nyelvű részeket is tartalmaznak – mutatott rá a városvezetés.

A Nyugati Jelen korábban arról számolt be, hogy a restaurálás során a szentély egyik vitráliáján látható Szent István király fejére is visszakerült a korona. Az aradi lapnak nyilatkozó Claudiu Sergiu Călin, a temesvári püspökség levéltárosa emlékeztetett, hogy az 1930-as években ezt felső utasításra „sapkára” cserélték, de most visszaállították eredeti állapotába.

A temesvári római katolikus püspökség több turistát remél a felújítástól, a restaurált dómot az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő bánsági nagyváros egyik fő attrakciójának szánják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!