Kilőttek egy medvét Libánban

2023. április 7. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggel kilőtték azt a medvét, amely hétfő este megölt egy tehenet a Gyergyóújfaluhoz tartozó Libán egyik gazdaságában, írja az Agerpres.

Egyed József polgármester a sajtó megkeresésérte elmondta, hogy a hétfői eset után többször is próbálták a környékről elkergetni a vadat, ám az nagyon agresszíven viselkedett, a figyelmeztető lövések ellenére többször is visszatért a településre. Ezért a község vezetőiből, csendőrökből, vadászokból és az állatorvosból álló bizottság a kilövése mellett döntött.

A polgármester szerint az elhúzódó télies időjárás miatt a medvék nehezen találnak élelmet, és agresszívekké válnak, ha az emberek megakadályozzák a táplálékhoz jutásukat. Emlékeztetett arra, hogy tavaly is ki kellett lőni egy Libánban visszatérő nagyvadat.

Az elmúlt napokban nőtt a lakott területekre behatoló medvék száma Hargita megyében. A múlt hét végén egy élelmet kereső nagyvad 42 juhot pusztított el egy nakadácsi gazdaságban.

A Hargita megyei csendőrséget az év elejétől 29-szer riasztották medvék jelenléte miatt, tízszer többször, mint a múlt év azonos időszakában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!