Tervezet: ugrik a jogsi, ha nincs kifizetve 60 nap után a közlekedési bírság

2023. március 31. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

Bekeményítenének egyes képviselők, hogy a közlekedési bírságokat sokkal nagyobb kedvvel fizessék be a romániai sofőrök: a képviselőházba felterjesztett tervezet szerint, aki 60 napig nem fizet, annak a jogosítványát is felfüggeszthetik – közölte a Román Televízió. A törvényjavaslatban ugyanakkor az szerepel, hogy a szankcionált sofőrök csak a bírság kifizetése után vezethetnek újra.

"Ezek az összegek nem kerülnek be a költségvetésbe, tehát aki nem fizet, az kárt okoz a helyi költségvetésnek. És akkor jön a számvevőszék, hogy ezeknek a bírságoknak a beszedése a helyi önkormányzat feladata lenne összegyűjteni. Ez így nagyon nehéz lenne – érvelt Laurențiu Leoreanu, PNL-s képviselő.

„Egyetértek minden olyan jogalkotási kezdeményezéssel, amely több szabályozást hoz e tekintetben. Legyen rend és fegyelem a közlekedésben” – mondta Natalia Intotero – a PSD képviselője.

A kezdeményezők szerint a büntetések be nem fizetése a helyi közigazgatási egységek azon gazdasági mutatóit is rontják, amelyek alapján meghatározzák az önkormányzatok költségvetésének konszolidálására fizetett többletforrásokat.

„Sok önkormányzat nem szedi be a bírságokat, de nem mennek el és hajtják be ezeket az összegeket. Szerintem ez egy jó intézkedés” – nyilatkozta egy ellenzéki politikus, Ionuț Moșteanu.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!