1,3 millió lejt vett fel illegálisan egy elhunyt bankszámlájáról egy nagyváradi férfi

2023. március 31. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

Összetett banki csalást leplezett le a Bihar megyei ügyészség Nagyváradon, a vádlott egyik fő bűntársa az egyik legnagyobb romániai bank alkalmazottja volt, számolt be a Bihoreanul hírportál. A csalónak sikerült 1,3 millió lejt felvennie egy elhunyt bankszámlájáról.

A 44 éves férfi ellen informatikai rendszerhez való többrendbeli jogtalan hozzáférés, pénzügyi csalás, pénzmosás és okirathamisítás miatt emeltek vádat, a 37 éves banki alkalmazottat pedig pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatos csalással és informatikai rendszerhez való többrendbeli jogtalan hozzáféréssel vádolják, közölte a Bihar megyei ügyészség.

A közleményből az is kiderül, hogy a Transilvania Bank nagyváradi kirendeltségének alkalmazottja 2019 novembere és 2020 márciusa között jogtalanul hozzáfért egy már elhunyt kliens adataihoz a banki alkalmazás segítségével, információkat szerezve a számla tartalmáról és a kliens személyi adatairól, majd továbbította az adatokat az ügy másik vádlottjának, miközben tisztában volt vele, hogy csalásra fogja azokat felhasználni.

2020. március 19-én a vádlott bűntársa felkereste a bankot, ahol egy hamis közjegyzői irat alapján az elhunyt kliens meghatalmazottjaként vette nyilvántartásba a vele közrejátszó banki alkalmazott. Március 19. és 31. között a hamis meghatalmazott az internet- és mobile banking felületeken kötvényeket vásárolt, majd összesen 1 373 000 lejt utalt át további bűntársak bankszámláira, ahonnan később készpénzben vették fel az összegeket. A vádlott egy hamis proforma számlát is kiállított 1 249 000 lej értékben egy hidraulikus kotrógépre, hogy bűntársa, az ál-meghatalmazott ezzel igazolja a pénzmozgásokat.

A vádlott ugyanakkor maga is hozzáfért az elhunyt kliens bankszámlájához internet banking segítségével, a felületre ugyanis telefonra küldött kóddal lehet belépni, bűntársa pedig korábban egy feltöltőkártyás telefonszámmal kérte ezt a szolgáltatást, amelyet átadott neki.

A bűntárs azonban végül vádalkut kötött az ügyészséggel, így bizonyítékokat szolgáltatott a tettesek elleni vádemeléshez. Az ügyészség elrendelte, hogy az összetett banki csalást kiötlő vádlottól kobozzanak el ingó és ingatlan javakat 1 373 300 lej értékben, a kár fedezésére.

Az ügyet a Bihar megyei törvényszék tárgyalja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!