22 millió euró kenőpénzt kérhetett egy állami vállalat igazgatója a bukaresti repülőtéren működő kereskedésektől

2023. március 29. – 12:14

22 millió euró kenőpénzt kérhetett egy állami vállalat igazgatója a bukaresti repülőtéren működő kereskedésektől
A Bukaresti melletti Henri Coandă Nemzetközi Repülőtér – Fotó: Alex Nicodim / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vette 24 órára az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) George Alexandru Ivant, a Bukaresti Repülőterek Országos Vállalata (CNAB) kereskedelmi igazgatóját, aki az ügyészek szerint 22,4 millió euró kenőpénzt kérhetett azért, hogy különböző időszakokra meghosszabbítsa a román főváros melletti Henri Coandă -Nemzetközi Repülőtér kereskedelmi egységeinek bérleti szerződését, írta a G4media.ro.

A DNA szerdai közleménye szerint 60 napra bírósági felügyelet alá helyezték Bogdan-Șerban Lițoit, a CNAB repülőtéri létesítményeket kezelő igazgatóságának volt vezetőjét, aki jelenleg is alkalmazottja az állami vállalatnak.

24 órára letartóztattak tovább három érintettet is, őket befolyással való üzérkedéssel, pénzmosással és megvesztegetéssel vádolják.

Az 2021 decembere és 2023 februárja között elkövetett visszaélések ügyében kedden 11 helyszínen tartottak házkutatást.

Az ügyészek szerdán négy vádlott 30 napos vizsgálati fogságba helyezését kérik a bukaresti törvényszéktől.

Két éve 6,9 millió lejre (kb. 1,4 millió euróra) büntetett a Versenytanács hat olyan céget, amely a Henri Coandă Nemzetközi Repülőtéren nyújt szolgáltatásokat, ugyanis mesterségesen tartották magasan az áraikat, amelyek így a legborsosabb reptéri árak között szerepeltek Európában, emlékeztet a G4media.ro.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!