Egy volt diák szexuális bántalmazással és a diáklányok kihasználásával vádolja a BBTE román Történelem és Filozófia Karának oktatóját

2023. március 29. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem kolozsvári Történelem és Filozófia Karának egyik oktatóját szexuális zaklatással vádolta meg az egyik volt hallgató, aki a Redditen tett közzé egy bejegyzést, abban a reményben, hogy más áldozatok is felbukkannak, így közösen tehetnek panaszt ellene.

Az egy hónapja élesített posztra csak most figyelt fel a helyi sajtó. Ebben többek között azt írja a volt hallgató, hogy V.D. karizmatikus személyisége és tanítási stílusa miatt igen népszerű volt az új hallgatók körében. „Sajnos csak utólag jöttem rá, mindez egy álca, amit arra használt, hogy diáklányokhoz közelebb kerüljön. Még az intézményben is megközelítette őket, amikor egyedül voltak” – áll a bejegyzésben.

„Az egyik évfolyamtársamat is szexuálisan zaklatta, ezt sajnos csak diplomavizsgám után tudtam meg. A tanár azt javasolta neki, járjon be extra órákra: az alkalmakat arra használta ki, hogy egyedül lehessen vele. Az akkor 67 éves tanár felajánlotta neki, legyen a szeretője. Elmondta, már korábban is volt ilyen kapcsolata más diákokkal. Az illető arról is beszélt, hogy szeretne vele szexuális kapcsolatot létesíteni egy másik, 13 éves lány jelenlétében. Ez arra enged következtetni, hogy a férfi kiskorúakat is zaklathatott” – állítja a volt diák.

Szintén a bejegyzésben áll, hogy már évekkel ezelőtt több panasz érkezett a kar vezetőségéhez, ennek ellenére nyugdíjazása után is az egyetemen maradhatott, igaz, nem az alapképzésen oktatott, hanem a doktori iskolában folytatta munkáját.

„Abból, amit az egykori hallgatóktól megtudtam, arra következtetek, pályafutása során több tucat áldozata lehetett, de a megfélemlítéssel sikerült elkerülnie, hogy tetteinek bármilyen következménye legyen, mert népszerű volt és szakmai tudását is elismerték” – írta még a felhívásban.

A Știri de Cluj helyi portál megpróbálta felvenni a kapcsolatot a Történelem és Filozófia Karának vezetőségével, akiktől azt próbálták kideríteni, hogy az illető oktatóról érkeztek-e már panaszok. Az újságírók megkeresésére csak a titkárnő válaszolt, aki azt mondta, hogy a vezetőségi tagok nem elérhetőek.

Az ügyben eddig az intézmény sajtóosztálya reagált. Az újságírók megkeresésére elmondták: az illető személynek már nincs szerződéses jogviszonya, 2019-ben nyugdíjba vonult, 2022-ben megszűnt az órabéres együttműködés is. A BBTE filozófia doktori iskolájában a hatályos jogszabályok értelmében a professzor négy doktorandusz esetében folytat koordinátori tevékenységet.

Válaszlevelükben ugyanakkor leszögezik, hogy a Történelem és Filozófiai Kar „nem tűr el semmiféle sértő magatartást az oktatók részéről, különös tekintettel a szexuális zaklatásra. Megjegyezzük, hogy még nem kaptunk írásos értesítést a tanári kar ilyen jellegű magatartásáról”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!