Indiánozással fogadták a tanácsosok, hogy a roma közösség közelébe iskola épülne egy Brassó megyei településen

2023. március 26. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

Rasszista megjegyzésekkel, nevetgélve fogadták a szerdai tanácsülésen a Brassó megyei Barcaszentpéter (Sânpetru) község helyi tanácsosai a polgármester javaslatát, hogy iskola épüljön a település egy olyan részébe, ahol romák élnek.

A tanácsülésről készült videót, amelyen hallatszik, hogy a köztisztviselők feketének és indiánoknak nevezik a romákat, egyikük pedig azt kérdezi, hogy „azt akarják, hogy a cigányok az iskola udvarára menjenek tanulni?”, Flavia Boghiu, Brassó USR-s alpolgármestere tette közzé a Facebook-oldalán. Bejegyzése szerint a rasszista megjegyzéseket a Nemzeti Liberális Párt (PNL) két tanácsosa, köztük az alpolgármester és a Román Ökológiai Párt (PER) tanácsosa tették.

„Az ilyen nyelvezet és egy romák lakta negyedben történő iskolaépítés elleni fellépés senkitől sem fogadható el, még kevésbé azoktól, akiket a közösség vezetőinek tartanak!” – szögezte le Flavia Boghiu. Az államnak kötelessége minden állampolgár számára biztosítani az oktatás lehetőségét, hangsúlyozta, és a történtek miatt felszólította az érintett politikai pártokat, hogy zárják ki soraikból ezeket a helyi tanácsosokat.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amelynek egyébként Barcaszentpéter polgármestere, Marian Arhire is a tagja, szintén közleményt adott ki, amelyben Andrei Măiereanu PNL-s alpolgármester lemondását kéri.

Az E-Romnja roma aktivista szervezet Facebook-oldalán elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy helyi tanács ülésén ilyen nyelvezetet használjanak, de azt is hozzáfűzte, hogy egyáltalán nem csodálkoznak ezen, hiszen jól ismerik a romániai intézményekben tetten érhető rasszizmus mértékét. A szervezet kéri az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot (CNCD), hogy hivatalból indítson eljárást az ügyben.

Barcaszentpéter az egyik olyan Brassóhoz közeli település amelynek a lakossága jelentős mértékben nőtt az elmúlt tíz évben, a 2021-es népszámlálás előzetes adatai szerint mintegy 7000 fővel, 11 794 főre. A tervek szerint vissza nem térítendő támogatást hívnának le egy oktatási központ építésére, ehhez keresik a megfelelő telket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!