145 millió lej értékben írt alá finanszírozási szerződést Csíkszereda a Fejlesztési Minisztériummal

2023. március 24. – 20:07

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 145,7 millió lej értékben írt alá finanszírozási szerződést Csíkszereda Önkormányzata a Fejlesztési Minisztériummal – tájékoztat a csíkszeredai városháza közleménye, amilyben Korodi Attila polgármestert idézve kijelentik, hét év múlva „már nem abban a városban fogunk élni, amelyben jelenleg”. Viszonytásként, a város idei költségvetése 392,39 millió lej.

A tájékoztatás szerint Csíkszereda Önkormányzata három minisztériumhoz (fejlesztési, környezetvédelmi és oktatási) nyújtott be pályázatokat az Országos Helyreállítási Terv (Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR) kiírásaira. Ezek közül a Fejlesztési Minisztériumnál már lezárult a pályázás, és tizenkét pályázat esetében már alá is írták a finanszírozási szerződést, amelyek összérték 145,7 millió lej.

„Az országos pályázási útmutatók alapján 2021-ben jóváhagyott költségbecslésekkel pályáztunk. Biztosak lehetünk abban, hogy utólag jelentős önrésszel kell számolnunk. Ettől függetlenül elmondható, hogy az előző évekhez képest (a többi uniós pályázatunkkal együtt) megsokszorozódik a Csíkszereda számára lehívott összeg” – idézi a közlemény Korodi Attila polgármestert. Az önkormányzatnak – önrészként – az utóbbi évek drágulásaiból fakadó különbözetet kell fizetnie.

A közlemény szerint többek között a következő projektekre írtak alá szerződést:

  • négy középület felújítása (a Városháza székhelye, illetve ügyfélközpontja, a Csíki Játékszín és a Nagy Imre Galéria);
  • három pályázatban tizenegy tömbház hőszigetelése (Decemberi forradalom utca 13., 34/A, Festő Nagy István sétány 12/A, Gál Sándor utca 2–4., Kossuth Lajos utca 17., 19., 21., 23., Lendület sétány 2–4., Márton Áron utca 1/AB, Nárcisz sétány 1.);
  • egy hatlakrészes ifjúsági lakás építése;
  • 10 elektromos busz vásárlása töltőállomásokkal;
  • kerékpárutak felújítása és bővítése;
  • városrendezési dokumentációk elkészítését és elektromos töltőállomások létesítését;
  • térfigyelő kamerarendszer és diszpécserközpont létrehozását;

A tájékoztatás szerint minden esetben a jövőre kezdődhetnek el a munkák, és 2027-ig tart a finanszírozási időszak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!