Nicolae Ciucă: Felelősségem teljes tudatában fenntartom, hogy a katonai nyugdíjak nem különleges nyugdíjak

2023. március 23. – 20:42

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnök továbbra is ellenzi a katonák nyugdíjának újraszámítását, érvelése szerint a juttatásuk szolgálati, nem pedig különleges nyugdíj – írja az Agerpres.

Chişinăuban tartott sajtótájékoztatóján Nicolae Ciucă kormányfő csütörtökön kijelentette kifejtette: nem tartja helyénvalónak, ha a pártok politikai tőkét kovácsolnak ebből a témából „egy ilyen időszakban”. Elmondta, hogy a védelmi minisztérium szintjén már korábban megreformálták a nyugdíjrendszert, és szerinte hiba volt annak idején különleges nyugdíjak kategóriájába sorolni a tárca alkalmazottjainak nyugdíját.

„Felelősségem teljes tudatában újra kijelentem: a katonai nyugdíjak nem különleges nyugdíjak, hanem szolgálati nyugdíjak. Így van ez az Európai Unió és az Észak-atlanti Szövetség valamennyi országában (...). A védelmi rendszerben dolgozóknak – függetlenül attól, hogy melyik minisztériumban fejtik ki a tevékenységüket – kiszámítható életpályával kell rendelkezniük ahhoz, hogy szakszerűen végezhessék munkájukat” – nyilatkozta Ciucă, aki politikai pályafutás előtt hivatásos katonaként szolgált, a fegyveres erők vezérkari főnöke volt.

A speciális nyugdíjak témája különösen aktuális a napokban, hiszen hamarosan a szenátusnak szavazni kell a különleges nyugdíjak rendszerét szabályozó törvénytervezetről. A koalíciós pártok képviselőinek pedig be kell nyújtaniuk a módosító javaslataikat, hogy a felsőház megvitassa a jogszabályt, ellenkező esetben az hallgatólagosan elfogadottnak minősül. Márpedig jelenlegi formájában nem fogadja el az Európai Bizottság, és így nem fogják teljesítettnek tekinteni az ezzel kapcsolatos PNRR-célkitűzést, ami miatt jelentős támogatásoktól eshet el az ország.

Nem meglepő tehát, hogy több politikus is nyilatkozott a témában. Klaus Iohannis a speciális nyugdíjakat szabályozó törvényről kijelentette: elvárja, hogy a kormány tervezetének célja egy igazságos, méltányos és fenntartható nyugdíjrendszer kialakítása legyen.

Az államfő az Európai Tanács brüsszeli ülése előtt nyilatkozott a sajtónak. Kifejtette: a nyugdíjrendszer fenntarthatósága azért fontos, mert a nyugdíjasoknak akár 30 év múlva is meg kell majd kapniuk az életük során elvégzett munkáért járó juttatást.

„A reform nem arról szól, hogy pénzt veszünk el egyesektől, vagy pénzt adunk másoknak, hanem arról, hogy igazságos, méltányos és fenntartható rendszert hozzunk létre. És pontosan ezt várom a törvénytervezettől, amelyet az illetékes minisztérium, a kormány fog előterjeszteni, és amelyet a koalíció támogatni fog. Ugyanakkor nem hiszem, hogy az én tisztem tanácsokat adni innen Brüsszelből a tervezet kidolgozóinak” – jelentette ki Iohannis.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Cătălin Drulă közben azzal vádolja a kormánypártokat, hogy „eurómilliárdok elvesztése árán” is megtartanák a különnyugdíjakat.

Az USR csütörtöki közleménye szerint ezekben a napokban a pártelnök Brüsszelben uniós tisztségviselőkkel tárgyal, többek között Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős biztossal, illetve Didier Reynders igazságügyi biztossal is találkozott.

„Brüsszelben senki sem érti, hogy a PSD-PNL-kormány miért akar ártani Romániának, miért akarja megtartani a speciális nyugdíjakat, és közben elveszíteni azokat az ingyen járó eurómilliárdokat, amelyekhez az országos helyreállítási terven (PNRR) keresztül hozzáférhetne. Nicolae Ciucă miniszterelnöknek 18 ezer lejes speciális nyugdíja van. Marcel Ciolacu megvédi ezt a juttatást. Ezekben a napokban egy olyan kormány képmutatása és gonoszsága mutatkozik meg, amelyik a különlegeseket helyezi előtérbe, és kész feláldozni a romániaiak jövőjét, az iskolákat, kórházakat, autópályákat, amelyeket a PNRR-en keresztül kellene létrehoznunk, csak azért, hogy megtartsa a kiváltságait” – idézte Cătălin Drulát a közlemény.

Az ellenzéki politikus szerint az USR az egyetlen párt, amelyik ellenzi a speciális nyugdíjakat, mert ebben az ügyben a máskor hangoskodó Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) hallgat, és szintén az USR volt az a párt, amelyik a speciális nyugdíjak felszámolását belefoglaltatta az országos helyreállítási tervbe.

Cătălin Drulă emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság korábban figyelmeztette a kormányt: a különnyugdíjakat szabályozó törvénytervezet nem reformálja meg a rendszert, és csak jelentéktelen összeggel tehermentesíti a költségvetést.

„Kérjük az AUR által hallgatólagosan támogatott PSD-PNL-kormánytól, hogy ne helyezze a különlegesek érdekeit valamennyi romániai érdeke fölé” – zárul a közlemény.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!