Reagált cikkünkre Tompa Gábor, szerinte rendben van Drábik János szerepeltetése a színházban

2023. március 21. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

Nyugtalankodik a Mainstream címmel, levélben reagált a Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebookján Tompa Gábor, az intézmény igazgatója a Transtelexen hétfőn megjelent cikkre, amelyben a szerzőnk azt tette szóvá, hogy a színház meghívottjai között szerepel az a Drábik János, aki többek között a különböző összeesküvés-elméletek terjesztéséről és antiszemitizmusáról ismert Magyarországon, illetve újabban a szélsőjobbos Mi Hazánk Mozgalomba is belépett.

Az Orwellia és a magyarság címmel hirdette meg április 29-re a színház az oldalán az eseményt, a beszélgetésen Drábik mellett Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke vesz még részt. A színháznak küldött kérdésünkre, hogy kinek a meghívására vendégeskedik a színházban Drábik, Pászka Gáspár sajtóreferens röviden azt válaszolta, hogy a Kolozsvári Állami Magyar Színház meghívására érkezik, a színház beszélgetéssorozatainak az egyik meghívottja.

Tompa Gábor szerkesztőségünknek is eljutatott válaszában, amelyben Vig Emesét többször is tévesen a Transtelex főszerkesztőjének nevezi, többek között azt kifogásolja, hogy a szerző „ismételten az »összeesküvés-elmélet bajnokának«, »konteódoktornak« nevezni Dr. Drábikot, anélkül, hogy erre bármilyen tényszerű bizonyítékot szolgáltatna”. Ugyanakkor a szólás- , vélemény- és kifejezési szabadságra hivatkozik és leszögezi: „a színház igazgatójaként fenntartom magunknak, a színház közösségének azt a jogot, hogy magunk válasszuk ki a meghívottakat (…)”.

Idézünk még az igazgató válaszából egy eszmefuttatást, de a teljes szöveg elolvasható a színház Facebookján:

„Nos, kérdezem én ezek után: hogyan viszonyul a Transtelex és főszerkesztője a vélemény- és kifejezési szabadsághoz? Van egy tiltó listája, hogy kivel lehet szóba állni és kivel nem? Hogy kiket nem szabad meghívni a Kolozsvári Magyar Színházba? Hogy milyen témáról illik beszélgetni és mi lehet a megengedett vélemény? Talán bűn szembesíteni különböző, egymástól esetleg homlokegyenest eltérő véleményeket a történelem régebbi vagy újabbkori eseményeiről , vagy bármilyen közéleti témáról egy nyílt beszélgetésen? Hiszen senkinek sincs megtiltva, hogy részt vegyen s adott esetben tényekkel, dokumentumokkal cáfolja az ott elhangzottakat vagy ellentétes véleményt fogalmazzon meg.

Vagy itt inkább másról lenne szó? Félti a Transtelex a közönséget attól, hogy esetleg nem ugyanazt a verziót hallja majd történelemről, világgazdaságról, pénzuralomról, gender-ideológiáról, a kulturális emlékezet teljes eltörléséről, woke-ról, média-manipuláltságról, háborúról, fegyver- és gyógyszerüzletről, amivel a jól fizetett mainstream árasztja el, a kötelező és egyetlen érvényes változat imperatívuszával nézőit és olvasóit? Vagy attól , hogy esetleg olyan dokumentumok kerülnek szóba, amelyekhez bárki hozzáférhet vagy amiket mindenki viszonylag könnyen ellenőrizhet s amelyek esetleg nem egyeznek az általuk hangoztatott ”hivatalos„ verziókkal?”

Tompa Gábor kifogásol továbbá egy olyan, 2019-ben vele készült interjút, amely nem a Transindexen, hanem a Maszolon jelent meg, és amelynek végső, közölt verzióját az igazgató jóváhagyta és utólag még egy gyűjteményes interjúkötetbe is beválogatta.

Az igazgató írását a következő megjegyzéssel zárja: „Vagy már készül a feketelistás Transtelex-kódex? Csak gyanítom, kik állnak a hátterében. Félek, hogy háromból eltalálom.”

Levélben megkérdeztük Tompa Gábort, hogy kire gondolt pontosan, hogy tudjuk egyértelműsíteni az olvasók számára. „Hogy kire gondoltam? Nos, mindazokra, akik, amikor a véleményüktől, az egyetlen érvényes igazságként feltüntetett doktrínájuktól eltérő nézetekkel, esetleg más igazságokkal szembesülnek, azt rögtön összeesküvés-elméletnek bélyegzik” – válaszolta az igazgató.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!