Az USR és a Jobboldal Ereje is keményítene a szerencsejáték-törvényen

2023. március 21. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje párt is a szerencsejátékokat szabályozó törvénytervezetet nyújtott be kedden a parlamentben, tájékoztat az Agerpres.

Az USR azt szeretné, ha az 5000 lakosnál kisebb településeken teljes mértékben, a nagyobb településeken pedig a lakóépületekben megtiltaná a szerencsejáték-termek működtetését. A tervezet azt is előírja, hogy 300 méteres körzetben csak egyetlen terem működhet. A tervezet kezdeményezője, Tudor Pop USR-s képviselő szerint a cél a gyermekek és fiatalok védelme, tekintve, hogy a szerencsejátékok romboló függőséget idézhetnek elő körükben.

„Gyenge államunk van, amely a legsebezhetőbbeket a szerencsejáték-szolgáltatók kapzsi kezére hagyta jutni. Emiatt egyrészt több tízezer áldozat van országszerte, akiknél függőség alakult ki, tönkrementek és az öngyilkosság szélén állnak, különösen a szegényebb, vidéki régiókban. Másrészt vannak a vállalkozók, akik több milliárd lejes profitra tesznek szert, akik az ország legeldugottabb falvaiban is terjeszkednek, és akik behálózták a városokat, rengeteg tömbház földszintjén nyitottak játéktermeket” – idézi Tudor Popot az USR keddi közleménye.

A képviselő szerint egyértelműen meg kell nehezíteni a játéktermek elérhetőségét a lakosság számára. A benyújtott tervezet a szerencsejátékokkal foglalkozó 2009/77-es sürgősségi kormányrendeletet egészítené ki.

A Ludovic Orban által alapított Jobboldal Ereje a szerencsejátékok reklámozását tiltaná be teljesen.

Ionel Dancă képviselő keddi tájékoztatása szerint a párt ifjúsági szervezetétől származik az indítvány, és azért van szükség rá, mert a szerencsejátékok „nagyon sok drámát okoznak családoknak, embereknek”.

Ionel Dancă kifejtette, a törvénynek egyértelműnek kell lennie, és nem hagyhat kiskapukat „mindenféle törvényjavaslatoknak, amelyekkel a lobbisták kezére játszanak” a hatalom emberei. Hozzátette, eddigi tapasztalata alapján „a pénz beszél”, „a szerencsejáték-ipar pénze beszél Románia Parlamentjében”.

Az ellenzéki pártok módosító-cunamijának a szerencsejáték-törvény március eleji szenátusi elfogadása állhat, amit az eredetihez képest enyhébb változatban szavaztak meg a szenátorok. Az eredeti tervezet, amit a PNL-s Adrian Cozma és Robert Sighiartau nyújtott be, teljes mértékben betiltotta volna a szerencsejáték-reklámokat az elektronikus médiában, az online és az utcai hirdetőfelületeken egyaránt. A labdarúgó liga nyomásásra, amelynek jelentős bevétele származik a szerencsejátékból, elég csak arra gondolni, hogy a Superbet a névadó szponzora a bajnokságnak, végül sokat finomítottak rajta. Például a televíziók csak 6 és 23 óra között nem reklámozhatnak szerencsejátékot, de ha élő közvetítés van, még ebben az intervallumban is megjelenhetnek bizonyos hirdetések pár másodpercig. Korlátozásokkal pedig az utcai hirdetőtáblák is maradhatnak. A tervezetről a képviselőház szavaz döntőházként.

Ugyanakkor RMDSZ a múlt héten arról tájékoztatott arról, hogy a szenátus megszavazta azt a tervezetet, amely megtiltja a szerencsejáték-gépek üzemeltetését az iskolák és játszóterek 300 méteres körzetében. Úgy érvelnek, hogy a népszerűsítés visszaszorítása nem oldja meg önmagában a problémát, további szabályozásra van szükség, és ennek egy kiegészítése ez a rendelkezés.

Azt írták, az országban jelenleg 12 000 sportfogadási helyiség működik és 400 000 személy használja online a szerencsejáték-felületeket. Ennek értelmében egymillió személy fogad online és az ország 12 000 sportfogadó termének valamelyikében. Ugyanakkor a 16 éves korosztály több mint 25 százaléka szerencsejátékozott már.

„Figyelembe véve az Egészségügyi Világszervezet döntését, amely szerint a szerencsejáték-függőséget a rendkívül súlyos mentális betegségek kategóriájába soroltak és túl sok gyermek esik áldozatul ennek a szenvedélynek, olyan szabályozásokat szorgalmazunk, amelyek által csökken a játékok közvetlen elérhetősége. A szerencsejáték-gépek üzemeltetése a bankok, kulturális intézmények és egészségügyi intézmények 300 méteres körzetében is tilos lesz, valamint azokban a helyiségekben, bárokban, amelyeknek nincs erre vonatkozó engedélyük” – írta az RMDSZ tájékoztatása. Romániában a játéktermek száma 18 ezer körül van.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!