Tánczos Kolozsvárra látogatott és bejelentették az ideiglenes szeméttelep beszüntetésének kezdetét

2023. március 21. – 15:42

Másolás

Vágólapra másolva

Elindult a pataréti ideglenes szeméttelep bezárása – jelentette be Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere a Facebookon, miután Tánczos Barna, RMDSZ-es környezetvédelmi vízügyi és erdészeti miniszter tett látogatást a városban.

„A Környezetvédelmi Program részeként, Kolozsvár is a veszélyes anyagokkal való szennyezés csökkentését, a nem megfelelő hulladéklerakók bezárására kap támogatást. A program célja az ökoszisztémák állapotának javítása, a szennyezés és más emberi tevékenységek káros hatásainak csökkentése, valamint a klímaváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás” – írta az elöljáró a Facebookon.

Tánczos Barna Emil Boc polgármesterrel közösen, kedden délben tartott sajtótájékoztatót, ahol többek között elmondták: a beruházás összértéke meghaladja a 12 millió lejt, ebből több mint 1,8 millió lejt a környezetvédelmi minisztérium biztosít.

A szemétlerakónál alkalmazott innovatív technológiák mellett Emil Boc arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a környezetvédelmi minisztérium kezdeményezésére indított Zöld Péntek programnak köszönhetően (amelyet nemrég Szászfenes községben is bevezettek) ezen a napon csaknem 3000-el kevesebb autó szennyezi a levegőt. Tánczos Facebook-oldalán még arról is lehet olvasni, hogy a város tömegközlekedési eszközeit minden pénteken 10 ezerrel több utas veszi igénybe, mint a hét többi napján.

A pataréti ideiglenes szemétlerakók felszámolásáról már novemberben tudni lehetett, amikor Tánczos Barna bejelentette: 13 településsel írtak alá támogatási szerződéseket környezetvédelmi beruházásokra. A kolozsvári beruházás is a RO – Környezetvédelmi Program részét képezi, amelyet részben az Izland, Liechtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Alapból finanszíroznak, emellett állami társfinanszírozással valósít meg a környezetvédelmi minisztérium.

Kolozs megyei munkalátogatása kapcsán Tánczos Barna hangsúlyozta, nem csak a megyeközpont, hanem több település is sikeresen hívja le a környezetvédelmi tárca által biztosított forrásokat. „Víz- és hulladékgazdálkodásra 300 millió lej juthat Kolozs megyébe a helyreállítási alapból. Kolozsváron, Szamosújváron, Tordán és Aranyosgyéresen is épülhetnek digitális hulladékszigetek, amelyek a lakossági hulladék szelektív gyűjtéséhez biztosítanak korszerű infrastruktúrát. De nyolc településen épül hulladékudvar a nagy méretű hulladékoknak, valamint az ivóvíz- és szennyvízhálózatok bővítésére is kaptunk terveket” – idézi Tánczos Barnát az RMDSZ közleménye.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!