Tánczos Kolozsvárra látogatott és bejelentették az ideiglenes szeméttelep beszüntetésének kezdetét

2023. március 21. – 15:42

Másolás

Vágólapra másolva

Elindult a pataréti ideglenes szeméttelep bezárása – jelentette be Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere a Facebookon, miután Tánczos Barna, RMDSZ-es környezetvédelmi vízügyi és erdészeti miniszter tett látogatást a városban.

„A Környezetvédelmi Program részeként, Kolozsvár is a veszélyes anyagokkal való szennyezés csökkentését, a nem megfelelő hulladéklerakók bezárására kap támogatást. A program célja az ökoszisztémák állapotának javítása, a szennyezés és más emberi tevékenységek káros hatásainak csökkentése, valamint a klímaváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás” – írta az elöljáró a Facebookon.

Tánczos Barna Emil Boc polgármesterrel közösen, kedden délben tartott sajtótájékoztatót, ahol többek között elmondták: a beruházás összértéke meghaladja a 12 millió lejt, ebből több mint 1,8 millió lejt a környezetvédelmi minisztérium biztosít.

A szemétlerakónál alkalmazott innovatív technológiák mellett Emil Boc arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a környezetvédelmi minisztérium kezdeményezésére indított Zöld Péntek programnak köszönhetően (amelyet nemrég Szászfenes községben is bevezettek) ezen a napon csaknem 3000-el kevesebb autó szennyezi a levegőt. Tánczos Facebook-oldalán még arról is lehet olvasni, hogy a város tömegközlekedési eszközeit minden pénteken 10 ezerrel több utas veszi igénybe, mint a hét többi napján.

A pataréti ideiglenes szemétlerakók felszámolásáról már novemberben tudni lehetett, amikor Tánczos Barna bejelentette: 13 településsel írtak alá támogatási szerződéseket környezetvédelmi beruházásokra. A kolozsvári beruházás is a RO – Környezetvédelmi Program részét képezi, amelyet részben az Izland, Liechtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Alapból finanszíroznak, emellett állami társfinanszírozással valósít meg a környezetvédelmi minisztérium.

Kolozs megyei munkalátogatása kapcsán Tánczos Barna hangsúlyozta, nem csak a megyeközpont, hanem több település is sikeresen hívja le a környezetvédelmi tárca által biztosított forrásokat. „Víz- és hulladékgazdálkodásra 300 millió lej juthat Kolozs megyébe a helyreállítási alapból. Kolozsváron, Szamosújváron, Tordán és Aranyosgyéresen is épülhetnek digitális hulladékszigetek, amelyek a lakossági hulladék szelektív gyűjtéséhez biztosítanak korszerű infrastruktúrát. De nyolc településen épül hulladékudvar a nagy méretű hulladékoknak, valamint az ivóvíz- és szennyvízhálózatok bővítésére is kaptunk terveket” – idézi Tánczos Barnát az RMDSZ közleménye.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!