Öt százalékra csökkentené a pelenkák és a tejpor áfáját a családügyi minisztérium

2023. március 17. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Családtámogatási intézkedéseket tartalmazó törvénycsomagot mutatott be csütörtökön Gabriela Firea családügyi miniszter. Az intézkedéscsomagban, amelyet a kormánynak, majd a parlamentnek is el kell még fogadnia, többek között szerepel a gyermekpelenkák és a tejpor áfájának 5 százalékra csökkentése, az ingyenes szűrővizsgálatok biztosítása a terhesség alatt, lakásvásárlási hitelek kamattámogatása fiatal családoknak.

A csütörtökön bejelentett családvédelmi törvénycsomag tervezett intézkedései a következők:

  • a pelenka, tejpor áfájának csökkentése 5 százalékra;
  • 2 500 lejes támogatás a várandós kismamáknak azokra a terhességi vizsgálatokra, amelyeket nem biztosít az egyészségügyi pénztár;
  • lakásvásárlási hitelek kamattámogatása a több mint két gyermeket nevelő családoknak;
  • havi 1500 lejes utalvány az afterschool, a magánbölcsőde és -óvoda költségeinek támogatására azoknak a családoknak, amelyek átlagban 8 ezer lejt keresnek;
  • kedvezmény játszóházakba vagy éttermekbe a nagycsaládosoknak;
  • 1 500 lejes támogatás a gyermekek fogorvosi költségeire;
  • rugalmas munkaprogram a munkába visszaálló szülőknek a gyermek 3 éves koráig;
  • a GYES-ről visszatérő szülő munkájának biztosítása legalább egy évig;
  • támogatás azoknak a gyermekeknek, akiknek mindkét szülője külföldön dolgozik

Az RMDSZ csütörtöki közleményében üdvözölte, hogy az általa korábban javasolt családtámogatási intézkedéseket bejelentette a minisztérium.

„Értékeljük azt, hogy a családügyi szaktárca felkarolta és támogatja az RMDSZ kezdeményezését. Bízunk benne, hogy a következő javaslatainkat is ugyanilyen nyitottsággal fogják fogadni. Több tervezeten dolgozunk még, amelyek közül kiemelném a védőnői hálózat kiépítését, és segíteni akarunk azokon a családokon is, ahol koraszülött gyermek született. Ezeknek a szülőknek egy évvel meghosszabbítanánk a gyermeknevelési szabadságot” – fogalmazott Csép Éva Andrea képviselő, családügyi szakpolitikus.

„Nagyon sok tennivalónk van még a családok támogatását illetően. Nemrég dolgoztuk ki többek között azt az anyagi plusztámogatást szorgalmazó tervezetet, amely a nagycsaládból származó diákoknak és egyetemistáknak alanyi jogon járó ösztöndíjat biztosítana. A legalább három gyermeket nevelő családoknak nagyobb anyagi terhet jelent a gyermekek tanítása, ezt könnyítenénk meg ezzel az intézkedéssel” – nyilatkozta Miklós Zoltán Kovászna megyei képviselő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!