Öt százalékra csökkentené a pelenkák és a tejpor áfáját a családügyi minisztérium

2023. március 17. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Családtámogatási intézkedéseket tartalmazó törvénycsomagot mutatott be csütörtökön Gabriela Firea családügyi miniszter. Az intézkedéscsomagban, amelyet a kormánynak, majd a parlamentnek is el kell még fogadnia, többek között szerepel a gyermekpelenkák és a tejpor áfájának 5 százalékra csökkentése, az ingyenes szűrővizsgálatok biztosítása a terhesség alatt, lakásvásárlási hitelek kamattámogatása fiatal családoknak.

A csütörtökön bejelentett családvédelmi törvénycsomag tervezett intézkedései a következők:

  • a pelenka, tejpor áfájának csökkentése 5 százalékra;
  • 2 500 lejes támogatás a várandós kismamáknak azokra a terhességi vizsgálatokra, amelyeket nem biztosít az egyészségügyi pénztár;
  • lakásvásárlási hitelek kamattámogatása a több mint két gyermeket nevelő családoknak;
  • havi 1500 lejes utalvány az afterschool, a magánbölcsőde és -óvoda költségeinek támogatására azoknak a családoknak, amelyek átlagban 8 ezer lejt keresnek;
  • kedvezmény játszóházakba vagy éttermekbe a nagycsaládosoknak;
  • 1 500 lejes támogatás a gyermekek fogorvosi költségeire;
  • rugalmas munkaprogram a munkába visszaálló szülőknek a gyermek 3 éves koráig;
  • a GYES-ről visszatérő szülő munkájának biztosítása legalább egy évig;
  • támogatás azoknak a gyermekeknek, akiknek mindkét szülője külföldön dolgozik

Az RMDSZ csütörtöki közleményében üdvözölte, hogy az általa korábban javasolt családtámogatási intézkedéseket bejelentette a minisztérium.

„Értékeljük azt, hogy a családügyi szaktárca felkarolta és támogatja az RMDSZ kezdeményezését. Bízunk benne, hogy a következő javaslatainkat is ugyanilyen nyitottsággal fogják fogadni. Több tervezeten dolgozunk még, amelyek közül kiemelném a védőnői hálózat kiépítését, és segíteni akarunk azokon a családokon is, ahol koraszülött gyermek született. Ezeknek a szülőknek egy évvel meghosszabbítanánk a gyermeknevelési szabadságot” – fogalmazott Csép Éva Andrea képviselő, családügyi szakpolitikus.

„Nagyon sok tennivalónk van még a családok támogatását illetően. Nemrég dolgoztuk ki többek között azt az anyagi plusztámogatást szorgalmazó tervezetet, amely a nagycsaládból származó diákoknak és egyetemistáknak alanyi jogon járó ösztöndíjat biztosítana. A legalább három gyermeket nevelő családoknak nagyobb anyagi terhet jelent a gyermekek tanítása, ezt könnyítenénk meg ezzel az intézkedéssel” – nyilatkozta Miklós Zoltán Kovászna megyei képviselő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!