2022-höz képest idén 12,5%-kal emelte a kormány a nemzeti kisebbségek támogatását, az RMDSZ-nek 51 millió lej jut

2023. március 16. – 18:17

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 235 millió lejt költ a kormány 2023-ban a nemzeti kisebbségekre, jelentette be a szerdai kormányülést megelőzően Nicolae Ciucă miniszterelnök. Ebből 51 millió lejt kap az RMDSZ.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó román állampolgárok számára hagyják jóvá az összeget a hagyományaik, nyelvük és kultúrájuk megőrzését és népszerűsítését célzó projektek finanszírozására.

A kormány honlapjára feltöltött tervezetből az derül ki, hogy 51,349 millió lej jut RMDSZ-nek, ezzel a legtöbbet kapja. Utána a Pro Európa Roma Párt következik 33,482 millió lejjel, majd a Német Demokrata Fórum 18,760 lejjel. A tavalyihoz képest 12,5 százalékkal nőtt a nemzeti kisebbségeknek juttatott támogatás összege, egy évvel korábban 210 millió lejt fordított az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalán keresztül a Kormányfőtitkárság a nemzeti kisebbségek szervezeteinek a támogatására.

Az RMDSZ-nek közel 6 millió lejjel jut több pénz, mint egy évvel korábban. A 2022-es évre 45,695 millió lejt hagytak jóvá, egy évvel korábban pedig 36,821 millió lejt kapott a szövetség. Az RMDSZ-nek, illetve más nemzeti kisebbségek szervezeteinek szánt összegek a következőképpen alakultak:

Arról, hogy az RMDSZ a korábbi években milyen állami támogatásban részesült, itt közölnek adatokat. Sőt, nagyvonalakban azt is közzéteszik, hogy mire költötték el azt a pénzt. 2010-ben még 15,1 millió lej volt a szövetség támogatása a kisebbségi alapból.

Decemberben az AUR háborgott is amiatt, hogy a nemzeti kisebbségeknek járó támogatás keretösszegét növelték, de a pártoknak járót viszont nem. A 2022-es adatok innen, a 2021-es adatok innen, míg a 2020-as adatok innen származnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!