Metamfetamin előállításába segített be a román gyógyszergyártók szövetségének volt alelnöke

2023. március 16. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nemzetközi szinten működő bűnszervezet létrehozásáért és magas kockázatú drogok forgalmazásáért helyezték 24 órás őrizetbe Laurenţiu Huicăt, a Romániai Generikus Gyógyszergyártók Szövetségének volt alelnökét és egy másik román állampolgárt szerdán – írta meg a G4media.

A vád szerint a 2021. január és 2023. február közötti időszakban a gyanúsítottak metamfetamin előállításához használt alapanyagokat – efedrint és pszeudoefedrint – juttattak nagy mennyiségben Lengyelországba, ahol a szervezet tagjai kisebb tételekben terítették tovább a vegyi anyagokat a lengyelországi, csehországi és szlovákiai illegális amfetamin-laboratóriumoknak.

Az ügyészek szerint az alapanyagokat különböző gyógyszer-készítményekhez keverték oly módon, hogy miután célba juttatták a tablettákat, azokból könnyen ki tudják vonni az összetevőket a kábítószergyártáshoz. Az MTI szerint a gyanúsítottak azonban olyan gyógyszereket használtak álcaként, amelyekre a romániai gyártó csak belföldi forgalmazási engedéllyel rendelkezett, exportengedéllyel nem.

A bűnszervezet így csaknem 170 millió efedrint és pszeudoefedrint tartalmazó tablettát juttatott el a felvásárló cégekhez, ez a mennyiség 4,7 tonna metamfetamin előállítására volt elegendő.

A bűnszervezet tagjait, többek közt a banda vezetőjét is, február 26-án érték tetten Lengyelországban a Voluntariban felpakolt áru lerakodása közben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!